Annons

El Niño har startat – kan bli värmerekord i år

Nu väntas en period med högre medeltemperaturer globalt sett och väderfenomenet El Niño kan leda till nya värmerekord redan i år.
– Det skulle kunna bli ett rekordvarmt år globalt sett, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.
Miljö • Publicerad 8 juni 2023
Under en El Niño brukar den globala medeltemperaturen bli högre. Arkivbild.
Under en El Niño brukar den globala medeltemperaturen bli högre. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/TT

Nu har El Niño officiellt konstaterats enligt USA:s vädermyndighet National oceanic and atmospheric administration.

El Niño innebär att temperaturen på ytvattnet i större områden i tropikerna stiger över normala nivåer. I förlängningen brukar konsekvensen bli en höjning av den globala medeltemperaturen. Men det kommer inte att märkas i Sverige.

Annons

– Det betyder väldigt, väldigt lite för temperaturen eller vädret i Sverige. Om det är någon säsong när man möjligtvis kan märka en svag signal av El Niño så är det under vintern.

El Niño kommer i år tidigare än normalt, vilket kan leda till värmerekord.

– Normalt sett brukar El Niño inträda senare, mot sensommaren eller till och med under hösten, säger Erik Höjgård-Olsen.

En El Niño inträffar med tre till sju års mellanrum och föregås av en La Niña-fas som innebär det motsatta: kallare förhållanden globalt sett, framför allt i tropikerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons