Annons

Efter tolv års stopp – hajfiske tillåtet igen

Sugen på att få haj på kroken? Från och med den 13 juni blir det möjligt.
Fiske • Publicerad 2 juni 2023
En pigghaj i ett akvarium i Kalifornien. Arkivbild.
En pigghaj i ett akvarium i Kalifornien. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den tidigare hotade arten pigghaj har återhämtat sig tillräckligt mycket för att begränsat fritidsfiske ska tillåtas i svenska vatten.

Fritidsfiske efter pigghaj har varit förbjudet i Sverige sedan 2011. Samma år förbjöds yrkesfisket i hela EU, men från och med januari i år har beståndet återhämtat sig tillräckligt för att yrkesfiskeförbudet skulle lyftas.

Annons

Den 13 juni får även fritidsfiske efter pigghaj grönt ljus igen i Sverige – i viss mängd. Pigghajen är en långsamväxande art som blir könsmogen sent. Därför är det viktigt att fisketrycket inte blir för högt.

Fritidsfiskare får behålla en pigghaj under 100 centimeter per fiskare och dygn.

"Regeln om att hajar över 100 cm måste återutsättas är för att skydda de könsmogna honorna. Det är viktigt att de hanteras varsamt och att de omedelbart släpps ut i vattnet igen", säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons