Annons

Efter skottlossningen: "Jag tänker flytta"

Dagen efter skjutningen på Gamlegården i Kristianstad råder en dämpad stämning bland besökarna på köpcentret.
Brott • Publicerad 4 augusti 2021
Skylten utanför ingången till köpcentrat som visar området Gamlegården träffades av flera kulor och monterades ned på onsdagen.
Skylten utanför ingången till köpcentrat som visar området Gamlegården träffades av flera kulor och monterades ned på onsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT
Bengt Svensson utanför Gamlegårdens Centrum i Kristianstad. Tre personer fick föras till sjukhus efter en skottlossning utanför Gamlegårdens Centrum i Kristianstad på tisdagen.
Bengt Svensson utanför Gamlegårdens Centrum i Kristianstad. Tre personer fick föras till sjukhus efter en skottlossning utanför Gamlegårdens Centrum i Kristianstad på tisdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

På Gamlegården försöker områdets boende återgå till ett normalt liv efter gårdagens skottlossning utanför det lokala köpcentret.

Tre personer skadades allvarligt i skjutningen, och tre tonåringar har anhållits som skäligen misstänkta för mordförsök.

Annons

74-årige Bengt Svensson har bott i området i nästan femtio år. Efter att ha arbetat som vaktmästare är han nu pensionär. Bengt var hemma när han fick höra om skottlossningen.

– Jag märkte av helikoptrarna. Man reagerar ju med stor fasa och blir helt enkelt förbaskad.

– Man hör ju alltid om sånt i Malmö, Stockholm och Göteborg. Det är ju så avlägset, så kommer det hit och då tar det mig på ett annat sätt. Det blir dämpat, säger Bengt Svensson.

Bengt Svensson tror att lösningen på oroligheterna i Gamlegården, som av polisen klassas ett utsatt område, är sysselsättning.

– Det var inte alls på det här sättet förr, då fanns det arbete bland industrierna här. De senaste 20 åren sitter fler människor hemma, säger Bengt Svensson.

"Tänker flytta"

Ut från köpcentret kommer Ossman. Han bor ett stenkast från brottsplatsen och hörde skottlossningen från sin lägenhet.

Han vill inte ställa upp på bild eller säga sitt efternamn, men pratar gärna om situationen på Gamlegården.

– Det är inte bra, det är inte bra alls.

– På Gamlegårdens centrum händer det ofta grejer. Bråk och sådär.

Ossman flyttade till Gamlegården för ett och ett halvt år sedan. Kort efter flytten skedde en skottlossning. Efter gårdagens skjutning planerar Ossman att flytta från sin lägenhet i Gamlegården.

– Jag tänker faktiskt flytta härifrån, jag jobbar i Hässleholm och letar lägenhet där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons