Annons

Börsen fortsatte uppåt – tredje dagen i rad

Stockholmsbörsen fortsatte upp för tredje dagen i rad. Sedan årsskiftet har breda OMXS-index klättrat 3,6 procent.
Tydligt lägre räntor ger stöd.
Börs • Publicerad 4 januari 2023
Breda OMXS-index har stigit 3,6 procent sedan årsskiftet. Arkivbild.
Breda OMXS-index har stigit 3,6 procent sedan årsskiftet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med nyårsfyrverkerierna i ryggen har Stockholmsbörsen ångat fram under årets första handelsdagar. Breda OMXS-index steg ytterligare 1,1 procent under onsdagen, samtidigt som OMXS30-listan med de 30 mest omsatta aktierna klättrade 1,5 procent.

Uppgången var bred med 25 av 30 av aktierna i OMXS30-index på plus. Bäst gick molntjänstbolaget Sinch, plus 7,0 procent, följt av modejätten H&M och automationskoncernen ABB som steg 4,0 respektive 3,9 procent.

Annons

Bland förlorarna återfanns gruvbolaget Boliden som tappade 1,5 procent, samt telekombolaget Telia och lastbilstillverkaren AB Volvo som sjönk 0,4 procent vardera.

Utvecklingen var även munter på de ledande Europabörserna. Londonbörsens FTSE-index steg 0,4 procent, Parisbörsens CAC40-index avancerade 2,3 procent och vid 18-tiden stod Frankfurtbörsens DAX-index på plus 2,2 procent.

Ett allmänt lägre ränteläge under de senaste dagarna bidrar till det generella börslyftet. Exempelvis har den tioåriga svenska statsobligationsräntan sedan årsskiftet fallit med 0,2 procentenheter till 2,10 procent. Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har backat ungefär lika mycket till 3,69 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons