Annons

Efter OS-flytten: "En känsla av hopplöshet"

Tokyo-OS flyttades till nästa år.
Hur påverkar det elitidrottare som hade sommarspelen i Japan som säsongens stora målbild?
Sport • Publicerad 5 april 2020
Göran Kenttä. Arkivbild.
Göran Kenttä. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 24 juli 2020. I flera år har datumet varit inringat i elitidrottarnas kalendrar och OS i Tokyo har frekvent förekommit som målbild under tunga och lätta träningsperioder samt i svåra kvaltävlingar.

Sedan slog coronaviruset till.

Annons

Efter att allt fler insjuknat i covid-19 världen över har tävlingar, mästerskap och turneringar försatts i pausläge och ligaspel av olika slag har ställts in i väntan på en mer stabiliserad tillvaro och möjligheten att arrangera matcher utan att riskera smittspridning.

Internationella olympiska kommittén (IOK) väntade länge, men till slut kom det väntade beskedet: Inget OS 2020 – i stället flyttas de olympiska spelen fram ett år.

Även om OS-flytten, med tanke på pandemin, var det givna beslutet, har det skakat om tillvaron för många i Sveriges idrottselit.

"Utmanande situation"

– Sommaridrotterna har hamnat i en utmanande situation kring mästerskap som flyttats, ställts in och fortfarande finns det oklarheter kring våra sommarolympier, hur de ska hitta nya kvaltävlingar, vad det innebär att ha kvalat in till OS ett år innan och vad det innebär för ekonomin och sponsorer? Där finns det många osäkerhetsfaktorer, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Då OS har försvunnit för många, eller åtminstone skjutits på, blir det osäkerheter kring: Kommer jag att vara i bra form då? Jag var i mitt livs form nu och jag hade ett fantastiskt upplägg, nu är OS ett år längre bort – kommer motivationen att räcka?

Idrottspsykologen Kenttä, som jobbar med flera av Sveriges främsta idrottare, säger att valet att vara elitidrottare "är en osäker karriär" och att det "nu blir allt mer oförutsägbart och mer osäkert."

Han tror även att IOK:s beslut mycket väl kan betyda slutet för vissa, som sedan tidigare målat upp Tokyo som slutpunkten i det inrutade livet som elitidrottare.

– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, att man inte har koll, att man tappar suget. Det finns nog risk att en del kommer att ha det lite tufft och till och med avsluta sina karriärer i förväg, säger han.

"Ofantligt viktigt"

TT: Hur ska man hantera en sådan här stor förändring?

– Jag tror, i den här tiden, att det blir ofantligt viktigt hur ledarskapet fungerar i de landslag och de förbund där man har de här utmaningarna. Att någonstans lyfta blicken och ha förmågan att motivera sina enskilda idrottare, hitta nya målsättningar som är stimulerande i en väldigt turbulent och osäker vardag. Här blir tränarnas och ledarnas roll ofantligt viktigt.

Annons

– Målet behöver handla om ett långsiktigt mål som går bortom den här säsongen men också hitta meningen i den vardagliga träningen. De två sakerna blir superviktiga. Och att också skapa rutiner i dagsläget som funkar och som man känner är meningsfulla.

"Ingen som mår bra"

En annan viktig del är att begränsa informationen kring pandemins utveckling.

– Det finns ingen som mår bra av att sitta och läsa allt som skrivs om corona i dessa tider. Det blir för tufft, säger Göran Kenttä.

TT: Det gäller för alla i samhället, när vardagen ser ut som den gör i dag...

– Exakt, det gäller inte bara för idrottare utan det gäller ju generellt för alla individer i samhället.

TT: Följer du den rekommendationen?

– Ja, jag gör det ganska noga. Jag tar en halvtimme varje kväll för att kolla det som har hänt och de eventuellt nya riktlinjerna som har kommit.

Fakta: Så kan elitidrottare hantera pandemin

En arbetsgrupp inom kompetensområdet idrottspsykologi hos avdelningen elitidrottsstöd vid Riksidrottsförbundet har tagit fram råd för elitidrottare för att hantera effekten av coronapandemin:

Vad är viktigt för dig?

"Att vara medveten om det som driver dig i din idrott, dina värden, kan vara särskilt hjälpsamt i svåra stunder."

Anpassa och/eller förändra mål

"Försök anpassa dina målsättningar, genom att till exempel ändra tidsramen /.../ eller anpassa typen och nivån på målen."

Träna på att tävla

"/.../ Försök fundera på, kanske tillsammans med dina idrottskamrater och/eller tränare, hur du kan skapa tävlingslika situationer."

Kom tillbaka i nuet

"I stället för att lyssna på alla orostankar, som ibland nästan kan kidnappa oss, kan du stanna upp och fokusera på en sak som sker här och nu. Det kan exempelvis vara fokus på din andning, eller fokus på alla ljud som du hör runt omkring dig."

Acceptera känslorna

"Att uppleva starka känslor i situationen vi befinner oss i är väldigt naturligt. Tänk på att du inte är ensam. Många andra känner precis som du."

Träna på avslappning

"I perioder med mycket oro och osäkerhet kan det vara ännu viktigare att träna på olika avslappningsmetoder för att ge kroppen en stunds viktig återhämtning."

Social – men på ett nytt sätt

"Försök nyttja de digitala möjligheter vi har. Boka in tillfällen med dina vänner, familjemedlemmar eller lagkompisar via Skype eller dylikt och skapa en social stund på det sättet även om ni inte fysiskt får träffas på ett tag."

Fokusera på det relevanta

Var noggrann med att vara väl informerad om det som sker (cirka två–tre gånger per dag), men se till att du inte slukar varenda story som går att läsa."

Hantera din oro

"Att förstå vad oro är och hur oron påverkar dig är ett viktigt första steg för att kunna jobba med den."

Källa: www.Idrottspsykologi.rf.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons