Annons

Tysk-franskt stöd efter grekisk lägerbrand

Tusentals människor står utan hem efter den omfattande branden i Greklands största flyktingläger Moria på ön Lesbos.
Tyskland och Frankrike meddelar att länderna är beredda att ta emot unga flyktingar, men få andra länder ställer upp.
Grekland • Publicerad 10 september 2020
Migranter i det eldhärjade flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos efter onsdagens brand.
Migranter i det eldhärjade flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos efter onsdagens brand.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
En demonstrant uttrycker sorg över lägerbranden i Grekland under en manifestation för en förändrad EU-flyktingpolitik i Frankfurt i Tyskland på onsdagen.
En demonstrant uttrycker sorg över lägerbranden i Grekland under en manifestation för en förändrad EU-flyktingpolitik i Frankfurt i Tyskland på onsdagen.Foto: Boris Roessler

– Vad ska vi ta oss till nu? Vart ska vi ta vägen? säger Mahmout från Afghanistan till nyhetsbyrån AFP på torsdagen.

Ett tillfälligt svar för unga som drabbats kom från Tysklands förbundskansler Angela Merkel sent på torsdagen. Hon meddelade att Frankrike och Tyskland planerar en gemensam insats att ta emot yngre flyktingar.

Annons

– Som en tillfällig insats erbjuder vi Grekland att ta emot minderåriga flyktingar, sedan måste ytterligare insatser göras, sade Merkel i Berlin. Hon underströk vikten av att andra EU-länder ställer upp.

Efter provtagning

Den första branden startade några timmar efter det att 35 personer testat positivt för covid-19 i lägret och fick tusentals att söka skydd i omkringliggande olivlundar. På onsdagskvällen bröt en ny brand ut som ytterligare förvärrade krisen i det överfulla lägret.

Av uppskattningsvis 3 500 människor vars sovplatser brunnit ned fick en del av dem möjlighet att tillbringa natten på ett fartyg vid en närliggande hamn. Ytterligare två fartyg kommer att erbjuda fler sovplatser under torsdagen, uppger migrationsminister Notis Mitarachi enligt AFP.

Branden i lägret, som byggdes med kapacitet för knappt 3 000 personer men som hyser närmare 13 000, väcker förnyade krav på förändringar av Europas asylsystem.

– Vi behöver skyndsamt skapa ett gemensamt flyktingmottagningssystem tillsammans med så många EU-länder som möjligt och slutligen en EU-gemensam asyl- och migrationspolitik, säger Tysklands EU-minister Michael Roth.

Enligt de nuvarande reglerna ska flyktingar och migranter söka asyl i det första EU-land de anländer till. Tanken är att vissa därefter ska få komma till andra länder, men systemet haltar betänkligt då en del länder knappt alls är beredda att ta emot någon vilket innebär att de flesta blir kvar i ankomstländer som Grekland och Italien.

Norge tar emot

Efter branden har Norges regering meddelat att man kommer att ta emot 50 syrier från Moria. Andra länder håller dörren stängd.

– Om vi tömmer Morialägret kommer det bara att omedelbart fyllas på nytt, säger Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg, enligt AFP.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) hade inga besked att komma med under onsdagen.

"Vad gäller en eventuell överföring av asylsökande från Grekland så är det Migrationsverket som fattar beslut och inte regeringen", sade han i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons