Annons

Efter HD-domen: Folket röstar om abort

Kansas röstar i dag om rätten till abort i delstaten. Det är den första folkomröstningen av flera i USA:s delstater, sedan Högsta domstolen rev upp den nationella aborträtten. Resultatet väntas få följder långt utanför Kansas.
USA • Publicerad 2 augusti 2022
En skylt i Olathe, Kansas, uppmanar väljarna att rösta ja till att ändra delstatens konstitution och öppna för abortförbud.Foto: John Hanna/AP/TT

Dagens folkomröstning i Kansas är den första om abort sedan Högsta domstolen i juni rev upp "Roe v Wade", det domslut som sedan 1973 garanterat aborträtten. HD:s beslut innebar att makten över abortlagarna flyttades till delstaterna.

I Kansas, en konservativ delstat, är rätten till abort begränsad och de utförs bara på fyra kliniker. Men ett abortförbud har hållits borta av ett avgörande från 2019 i delstatens högsta juridiska instans, som slog fast att invånarna har rätt att avsluta en graviditet.

Sökt sig till Kansas

Annons

Frågan som Kansas-borna röstar om på tisdagen är om konstitutionen ska få ett nytt tillägg som betonar att aborträtten inte är skyddad.

Då abort redan är förbjudet i granndelstaterna Texas, Missouri, Oklahoma och Arkansas har många patienter därifrån tagit sig till Kansas, vilket lett till fullbokade abortkliniker. Republikanska lagstiftare har inte specificerat hur de vill begränsa aborträtten i Kansas om ja-sidan vinner, men har visat intresse för ett totalförbud.

Ja-sidan gynnas av att folkomröstningen hålls som en del av primärvalen inför mellanårsvalen i november. Republikanernas väljare, som är mer abortkritiska än demokraternas, väntas rösta i betydligt högre grad i primärvalen.

Hundratusentals dörrar

För Demokraterna ger omröstningen en fingervisning om i hur hög mån abortfrågan kan mobilisera väljare i november. Aktivister på båda sidor i abortfrågan har samlat in miljontals dollar och knackat på hundratusentals dörrar i delstaten. I opinionsmätningarna är det jämnt.

– Det finns ja- eller nej-skyltar i alla trädgårdar och kyrkorna har stora affischtavlor med texten "rösta ja", säger Annie Noll, som bor i en förort till Kansas City, till USA Today.

– Det är svårt att hitta någon som inte har en stark åsikt om omröstningen, åt det ena eller andra hållet.

I flera delstater väntar folkomröstningar om rätten till abort. Vermont och Kalifornien ska rösta om att stärka aborträtten. Kentucky och Montana kommer att ha omröstningar om att upphäva den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons