Annons

Efter 85 år – nu stänger Knutssons blommor

Beslutet var svårt att fatta. Men nödvändigt. Hur gärna han än skulle vilja fortsätta går det inte. Så snart har Jan-Olof Knutsson på Knutssons blommor i Lindsdal satt sin sista planta.
Lindsdal • Publicerad 7 juni 2019 • Uppdaterad 8 juni 2019
Jan-Olof Knutsson började arbeta med blommor redan som 16-åring. Nu lämnar han snart företaget som varit i familjens ägo i tre generationer.
Jan-Olof Knutsson började arbeta med blommor redan som 16-åring. Nu lämnar han snart företaget som varit i familjens ägo i tre generationer.Foto: Peter Karlsson

Många år har gått sedan grönsaksodlaren Olof Knutsson 1934 bestämde sig för att satsa på växthus och blommor.

Det var ingen dum idé skulle det visa sig. Kunderna strömmade till och när det blev dags att dra sig tillbaka tog sonen Sven-Olof över som utvecklade familjeföretaget ytterligare.

Annons

1989 blev det dags för generationsbyte igen. Jan-Olof Knutsson klev fram efter att sedan skolan slutat elva år tidigare engagerat sig i företaget och lärt sig allt som behövs för att odla blommor. Bortsett från ett sabbatsår som plåtslagare har växthusen varit hans liv.

– Det har varit ett bra jobb. Jag har gillat kontakten med kunderna, se växterna komma upp och kunna styra mig själv. Speciellt har jag gillat att skörda de första tulpanerna innan jul. Det är allt något extra, säger Jan-Olof Knutsson.

Men efter 85 år är det snart dags att stänga ner Knutssons blommor. Lindsdalsborna får köpa sina perenner, pelargoner, lobelia, sufinia, jord, gödning och annat på annat håll.

– Det går inte längre. Konkurrensen är helt enkelt för svår. Blommor säljs ju överallt samtidigt som unga människor inte verkar intresserade av växter, säger Jan-Olof Knutsson.

Reaktionerna bland ortsbefolkningen har präglats av sorg och tacksamhet över det som varit.

På företagets facebooksida har kommentarerna strömmat in: "Så tragiskt att det ska vara så svårt att driva unika butiker numera". "Mycket tråkigt! Jag kommer att sakna er". "Det var ledsamt. Tack för de år ni funnits", står det i några av dem.

Knutssons blommors problem delas av många andra trädgårdsmästare. Det senaste året har till exempel Kyrkelund i Rockneby och Klingstedts i Trekanten slagit igen.

”Jag skulle lagt ner redan för tre-fyra år sedan. Men det är så mycket känslor med i bilden.”

I flera år har försäljningen stadigt minskat, liksom storleken på personalen. Men länge har han inte velat acceptera vart vägen ledde utan hoppats på en vändning. I efterhand kanske det inte var det klokaste beslutet.

– Jag skulle lagt ner redan för tre-fyra år sedan. Men det är så mycket känslor med i bilden. Det är inte roligt att avsluta något som andra generationer av familjen varit med att bygga upp.

Annons

Ibland måste dock sunt förnuft gå före sentimentalitet. Den krassa verkligheten har talat och då finns det bara en väg ut även om beslutet är tungt. Pappa Sven-Olof är informerad och förstående; "bara lägg ner", var hans kommentar när sonen meddelade sitt beslut.

Vad som ska hända med tomten och byggnaderna efter att den sista blomman sålt är oklart. Att försöka sälja verksamheten som den var har aldrig ens varit aktuellt.

Även för 57-årige Jan-Olof är framtiden oviss. Det enda han vet är att han för första gången på länge ska unna sig att vara lite ledig.

– Det längsta jag varit ledig under alla år är 14 dagar 2007 då jag och hustrun åkte på bröllopsresa.

Peter KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons