Annons

Efter 40 minuter var premiären slutsåld

Klockan åtta på måndagsmorgonen öppnade biljettkassan på Biostaden. Då fick de tre tältande killarna som väntat i 28 timmar sin belöning - platser till premiären av Sagan om konungens återkomst
Nyheter • Publicerad 9 december 2003
Therese Karlsson och Elin Wickström hade fullt upp i Biostadens biljettkassa på måndagen.
FOTO: MATS HOLMERTZ
Therese Karlsson och Elin Wickström hade fullt upp i Biostadens biljettkassa på måndagen. FOTO: MATS HOLMERTZFoto: 

40 minuter efter det att kassan öppnat var de 377 biljetterna till premiären tre minuter efter midnatt den 17 december slut.

Då gick Lena Engström, en av ägarna till Biostaden, ut och ropade att biljetterna var slut för att folk skulle slippa att köa i onödan. Men folket stod tappert kvar. Och när Barometern-OT kollade läget vid niotiden på måndagsförmiddagen ringlade kön fortfarande lång. Men då med mer sansade fantaster i ledet som nöjt sig med att börja köa efter klockan åtta.

Annons

De som börjat köa redan på söndagen och övernattat på Biostaden hade förmodligen åkt hem för att sova med de eftertraktade premiärbiljetterna till slutet på JRR Tolkiens fantasytrilogi under kudden.

"Ett sätt att få vänner"

- Jag tycker att det är jätteroligt att det kan bli en sådan kö i lilla Kalmar, men det är väldigt svårt att förstå. För många är nog själva köandet halva grejen, tror Lena Engström. Det är ett sätt att få nya vänner. Jag såg flera som kramade varandra hejdå när de gick och sa "vi syns på premiären". Vi hade första delen från McDonalds upp till oss öppen hela natten för att de skulle få vara inomhus. Alla höll sin köplats, det var en väldig hierarki och alla skötte sig utmärkt.

- Jag bara undrar, hur sjutton gör de när de behöver gå på toa? säger Lena Engström och skrattar.

Kön till sista delen i Tolkientriologin är den största hittills i Biostadens historia. När biljetterna till Sagan om de två tornen släpptes förra året var det också kö, men den började inte lika tidigt och det var inte lika mycket folk.

Andra biljettsläpp som orsakat långa köer är Spindelmannen, Harry Potter och Bondfilmer.

På måndagen såldes bara biljetter direkt i luckan. Först i dag, tisdag, öppnar Biostaden sin telefonbokning. En nyhet är att det från och med nu även går att boka på internet.

Den 16 december visas en maratonföreställning på totalt 12 timmar där man kan se de två första filmerna; Sagan om ringen och Sagan om de två tornen före midnatt och vara så uppdaterad man kan bli inför den slutliga upplösningen.

Vid klockan två på måndagseftermiddagen hade 1 200 biljetter till Sagan om konungens återkomst sålts.

CARIN SIGFRIDSSON

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons