Annons

ECB sänker prognos för BNP-raset i år

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan och bankens insättningsränta oförändrad och justerar inte heller i sitt program för stödköp, enligt ett räntebesked.
Samtidigt ser bankens ekonomer ett något mindre BNP-ras i år än vad man tidigare befarat.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2020
ECB-chefen Christine Lagarde väntas trots negativ inflation och en trög återhämtning efter BNP-kollapsen i andra kvartalet avvakta med nya stimulansåtgärder till decembermötet. Arkivbild.Foto: Michael Probst AP/TT

Eurozonens BNP beräknas enligt en färsk prognos från ECB:s ekonomer falla med 8 procent i år. I juni låg prognosen på minus 8,7 procent.

Samtidigt justeras tillväxten 2021 till 5 procent i prognosen, ned från 5,2 procent i juni. Även 2022 års BNP-prognos justeras ned något, till 3,2 procent mot tidigare 3,3 procent.

Annons

Långräntorna i eurozonen steg något efter räntebeskedet, där direktionen bekräftar att man är redo att använda alla sina verktyg för att säkra att inflationen rör sig upp mot inflationsmålet.

Stark återhämtning

För 2020 räknar ECB:s ekonomer nu med en inflation i snitt på 0,3 procent, vilket väntas öka till 1 procent 2021 och 1,3 procent 2022.

Inflationsmålet ligger strax under 2 procent.

– Inkommande data sedan vårt senaste penningpolitiska möte tyder på en stark återhämtning på bred front, i linje med våra tidigare förväntningar, säger ECB-chefen Christine Lagarde på en presskonferens efter beskedet.

Men i tjänstesektorn har de återhämtningen bromsat in, tillägger hon. Och den samlade bilden är enligt ECB-chefen att aktivitetsnivån i eurozonen är väsentligt lägre än före covid-19-pandemin och att det råder stor osäkerhet om styrkan i återhämtningen.

Utvärderar växelkursen

Eurozonens samlade BNP föll 12 procent under andra kvartalet. Inflationen är negativ och en allt starkare euro på valutamarknaden bidrar till att bromsa återhämtningen. ECB väntas komma med mer stimulanser i ett senare skede. Många bedömare tror att de sparar på krutet till decembermötet.

– I det nuvarande läget av förhöjd osäkerhet kommer direktionen noga utvärdera inkommande data, inklusive utvecklingen för växelkursen och dess påverkan på inflationsutsikterna, säger Lagarde.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons