Annons

Ebola har konstaterats i Uganda

Uganda • Publicerad 11 juni 2019
En sjukvårdare på en ebolaklinik i Kongo-Kinshasa. En ugandisk pojke som besökt landet har nu smittats av sjukdomen. Arkivbild.
En sjukvårdare på en ebolaklinik i Kongo-Kinshasa. En ugandisk pojke som besökt landet har nu smittats av sjukdomen. Arkivbild.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

En femårig pojke från staden Kasese i sydvästra Uganda vårdas för ebola. Det är första gången ett fall av blödarfebern registreras i landet sedan utbrottet i grannlandet Kongo-Kinshasa för tio månader sedan.

Pojken hade innan han insjuknade besökt grannlandet tillsammans med sin familj för att delta i en begravning, säger hälsominister Ruth Aceng. Över 2 000 fall av ebola har registrerats i Kongo-Kinshasa i den senaste epidemin.

Annons

– Pojken har flyttats till en isolerad avdelning. Det har också andra familjemedlemmar som undersöks, säger Aceng.

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att det smittsamma och mycket dödliga viruset konstaterats i Uganda. WHO har skickat ett expertlag till Kasese för att identifiera människor som har kommit i kontakt med pojken och hans familj.

Omkring 50 procent av dem som smittas av den aktuella ebolavariant som cirkulerar i Kongo-Kinshasa avlider.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons