Annons

EBM utreder grova marknadsmanipulationer

Brottsmisstankarna kvarstår mot de tre personer i södra Sverige som tidigare i veckan anhölls av Ekobrottsmyndigheten (EBM) misstänkta för grova marknadsmanipulationer.
De misstänkta försattes på torsdagen på fri fot.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2021
Tre personer södra Sverige är misstänkta för grova marknadsmanipulationer 2020-2021. Arkivbild
Tre personer södra Sverige är misstänkta för grova marknadsmanipulationer 2020-2021. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Enligt EBM rör misstankarna marknadsmanipulationer genom vad som brukar kallas "pump and dump". De misstänkta har spridit haussade rekommendationer av aktier i inlägg på sociala medier, framförallt på nätverket Twitter. Därefter har de sålt aktier i samband med den prisuppgång som skett.

"Inläggen har därmed inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna, för att möjliggöra gynnsamma försäljningar", skriver EBM.

Annons

Den brottsliga verksamheten ska enligt EBM ha skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021 och det har rört aktier på samtliga svenska marknadsplatser och det har också gett stora vinster till de misstänkta.

"Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, skriver kammaråklagare Jonas Myrdal i en kommentar.

I samband med gripandena genomförde EBM husrannsakningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons