Annons

Ebba Busch får behålla huset

Förlikningen mellan KD-ledaren Ebba Busch och mannen som sålt ett hus till henne står fast. Svea hovrätt har beslutat att inte ge prövningstillstånd till mannen, som överklagat förlikningsavtalet som de båda skrivit under.
Politik • Publicerad 8 februari 2022
Hovrättens beslut gör att Ebba Busch ser ut att få behålla huset i Uppsala. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tvisten rör denna fastighet utanför Uppsala. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Hovrättens beslut var väntat och min klient är tacksam över att hovrätten nu fattat sitt beslut så att hon kan gå vidare. I övrigt finns det inte något att tillägga, säger Busch advokat Katrin Björklund till TT.

De båda parterna ingick en förlikning i oktober vilken sedan stadfästes, alltså fastställdes, i en dom av Uppsala tingsrätt. Det såg ut att vara slutet på den infekterade hustvisten om en sjötomt utanför Uppsala som pågått sedan i augusti 2020.

Annons

I november 2021 framkom dock att mannen överklagat domen om förlikningen, bland annat med hänvisning till att han anser att han tvingats skriva på avtalet.

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gått riktigt till och att hon varit "extremt noggrann" kring förlikningen. Hennes advokat ansåg också att det helt saknades grund för att överklaga.

Svea hovrätt konstaterar efter att ha gått igenom målet att det inte finns något skäl till att bevilja prövningstillstånd, något som krävs för att överklagan över huvud taget ska prövas av hovrätten. Även detta beslut kan dock överklagas.

TT har sökt mannens juridiska ombud, som i nuläget inte kan kommentera hovrättens beslut.

Fakta: Detta har hänt i hustvisten

20 augusti 2020:

Ebba Busch och säljaren skriver under ett köpekontrakt för fastigheten utanför Uppsala. Några dagar senare betalar Busch handpenningen till den då 81-årige mannen. Enligt säljarens ombud ångrar mannen köpet någon dag eller några dagar efter det att kontraktet undertecknats.

16 september 2020:

Ebba Busch skulle ha fått tillträde till huset, enligt köpekontraktet.

25 november 2020:

Ebba Busch kommer in med en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon yrkar att hon har bättre rätt än säljaren till huset.

Parterna växlar korrespondens under hösten och vintern där de tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

19 februari 2021:

Ebba Busch skriver ett långt inlägg om affären på sociala medier. Hon skriver där kommentarer om säljarens ombud och pekar ut honom som brottslig.

24 februari 2021:

Säljarens ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal efter inläggen hon skrev på sociala medier.

2 mars 2021:

Ebba Busch och säljaren möts i Uppsala tingsrätt för en inledande förhandling om hustvisten. De kommer inte överens om någon förlikning och en huvudförhandling planeras in till i slutet på oktober.

3 mars 2021:

Överåklagare Anders Jakobsson inleder en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

28 maj 2021:

Ebba Busch delges formellt brottsmisstanke i ett förhör.

2 juli 2021:

Ebba Busch erkänner grovt förtal. Det får till följd att åklagaren utfärdar ett strafföreläggande med dagsböter och Ebba Busch undviker därmed rättegång.

8 oktober 2021:

Parterna når en förlikning och Ebba Busch får bättre rätt till fastigheten. I förlikningen ingår ett avtal om att den nu 82-årige mannen ska få en viss dispositionsrätt till fastigheten.

Därmed ställs rättegången som var planerad att inledas den 25 oktober 2021 in.

8 november 2021:

Hussäljaren överklagar förlikningsavtalet som parterna skrivit under. Han menar att han känt sig tvingad att skriva under och att han inte fått se avtalet i sin helhet.

8 februari 2021:

Svea hovrätt beslutar att inte bevilja prövningstillstånd av mannens överklagan.

Källa: Domstolshandlingar från Uppsala tingsrätt samt Svea hovrätt

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons