Annons

Dystra utsikter för tysk bilindustri

Affärsklimatet för den tyska bilindustrin förbättrades i maj, enligt ett index från det tyska analysinstitutet Ifo. Men framtiden ser dyster ut, med flera indikatorer som störtdyker.
Ekonomi • Publicerad 2 juni 2021
Tysk bilindustri ser mörka moln i framtiden. Arkivbild
Tysk bilindustri ser mörka moln i framtiden. ArkivbildFoto: Matthias Schrader AP/TT

Index för affärsklimatet i maj steg till 36,6, den högsta nivån sedan september 2018. Nivån kan jämföras med april, då det låg på 23,7.

Ett fortsatt gynnsamt affärsklimat konstaterar Klaus Wolhrabe, chef för Ifos undersökningsverksamhet, i en skriftlig kommentar.

Annons

"Men mörka moln börjar samla sig, troligen till följd av halvledarbrist", skriver Wohlrabe.

Ifos indikator för framtidstron i den tyska bilindustrin rasar ned på minusnivåer, ned till minus 1,4. I april låg det på 23,2.

För att hitta en lägre nivå för framtidstron i tysk bilindustri får man gå tillbaka till krisläget i maj 2020, enligt Ifos mätningar.

Wohlrabe konstaterar samtidigt att ökningen av efterfrågan mattats av enligt en annan indikator, som föll till 4,7 i maj från 40,2 i april. Indikator för orderingången föll samtidigt till 20,9 från 42,1.

Index för sysselsättningen i branschen sjunker dessutom allt djupare nedåt till minus 30,2 i maj, från 29,4 i april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons