Annons

Dustin: De mindre företagen börjar hålla igen

Små och medelstora bolag håller igen på beställningarna. Så märker IT-försäljaren Dustin av det oroliga ekonomiska läget.
Men efterfrågan fortsätter att vara stor bland de större kunderna.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Dustin som bland annat säljer datorprodukter släpper delårssiffror. Arkivbild.
Dustin som bland annat säljer datorprodukter släpper delårssiffror. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

En viss avmattning när det kommer till de mindre och medelstora bolagen brukar normalt märkas av i början av kriser, enligt företagets vd Thomas Ekman. Dustin är en återförsäljare av bland annat datorprodukter, telefoner, kontorsmaterial och skrivare.

– De mindre bolagen reagerar först för att de läser vad som står i tidningen och blir lite mer tveksamma. Samtidigt är de också de första att komma tillbaka för att man inte har något lager, så när man behöver en dator köper man en dator, säger han till TT i samband med att bolaget lämnar sin kvartalsrapport.

Annons

Enligt Thomas Ekman är efterfrågan fortsatt stor i den offentliga sektorn och bland de större företagen.

Ökad vinst

Dustin rapporterar en vinst före skatt på 113,7 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Det är att jämföra med 91,3 miljoner kronor under samma period föregående år. Omsättningen låg samtidigt på 5,74 miljarder kronor. Det är något bättre än analytikernas förväntningar (5,69 miljarder kronor), enligt Bloombergs sammanställning.

TT: Tror ni att oron kommer att sprida sig vidare?

– Under det här kvartalet ser vi tecken bland de mindre företagen, sedan får man se hur det tar sig i uttryck längre fram. Sedan är det så att den här hösten är extra intensiv med energipriser, inflation och den pågående invasionen i Ukraina, så det finns mycket oro i samhället. Samtidigt är arbetslösheten låg och många företag går bra, så det finns en mix i samhället.

Söker efter ny vd

I samband med rapportsläppet gick även företaget ut med att Thomas Ekman lämnar Dustin för ett vd-jobb för Axel Johnson, Dustins största ägare. Det med start i september 2023. En efterträdare är inte klar ännu.

Fram tills dess att Thomas Ekman lämnar Dustin är det en osäker tid i ekonomin som kvarstår. Företaget påverkas såklart direkt av företagens oro, men de känner sig ändå trygga i sin position på marknaden.

– Vi följer såklart marknaden noga. Men vi har byggt en stark position, är robusta och hanterar det så att vi kan fortsätta förse kunderna med rätt utrustning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons