Annons

Duplantis nära världsrekord: "Var coolt"

Världsårsbästa, svenskt inomhusrekord – och ett vasst världsrekordförsök.
Armand Duplantis säsongsdebut var något utöver det vanliga.
Den svenske stavhoppstalangen flög över sex meter på en gala i Tyskland.
Friidrott • Publicerad 4 februari 2020
Världsårsbästa, svenskt rekord – och ett vasst världsrekordförsök för Armand Duplantis i Tyskland. Arkivbild.
Världsårsbästa, svenskt rekord – och ett vasst världsrekordförsök för Armand Duplantis i Tyskland. Arkivbild.Foto: Morry Gash

Med sommar-OS i Tokyo i sikte sade Amrand Duplantis till TT för bara några dagar sedan att han aldrig har känt sig i bättre slag. Och hans säsongsdebut på en gala i tyska Düsseldorf vittnar om att hans analys av formen är korrekt.

För fjärde gången i karriären hoppade 20-åringen nämligen över sex meter – och han hade bud på mer.

Annons

Mycket mer.

Nära världsrekordet

När Duplantis hade klarat sex meter med marginal, vilket betyder både nytt världsårsbästa och svenskt inomhusrekord, och när han dessutom skakat av sig alla konkurrenterna – inklusive den amerikanske regerande världsmästaren Sam Kendricks – begärde han upp ribban på världsrekordhöjden 6,17.

I det andra försöket var han otroligt nära att klara. Duplantis touchade bara ribban lätt och när han landade i mattan och såg att han hade dragit med sig den ner trodde han knappt sina ögon.

– Man blir sentimental. Nästan så att jag fick lite tårar i ögonen. Man står där och tänker, jaha, nu är det världsrekordet. Sen jag var fyra år, i hela mitt liv i princip, har jag velat vara världsrekordhållare. Jag klarade det ju inte, men bara att försöka var coolt, säger Duplantis i en intervju med Internationella friidrottsförbundets webb-tv.

Överlägsen vinnare

Svenskamerikanske Duplantis imponerade genom hela tävlingen. Han inledde med att klara 5,40 och 5,55 i första försöken. Sedan rev han en gång på 5,70 innan han plockade hem segern genom att klara 5,80 i första försöket. Sex meter klarade han i andra försöket.

Tvåa i tävlingen blev hans gode vän Kendricks, som klarade på 5,80. Amerikanen stannade kvar på inneplanen och följde Duplantis i jakten på världsrekordet. På läktarplats fanns även Duplantis mamma Helena.

– Det är kul. Min mamma är där för mig lika mycket som min pappa (Greg, hans tränare). Många tror att det är pappa som gör allt, men mamma är lika delaktig. Det var speciellt att hon var här, säger Duplantis.

Hemmahopparen Torben Blech slutade på tredje plats med noteringen 5,70.

Duplantis svenska utomhusrekord lyder 6,05. Det satte han i EM i Berlin 2018. Hans tidigare svenska inomhusrekord var på 5,92.

Stavtävlingens andre svensk, Melker Svärd Jacobsson, stannade på 5,40 och slutade på tionde plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons