Annons

Duplantis första proffsdag: Framtiden tryggad

Stavstjärnan Armand Duplantis hann knappt lämna collegelivet så hade han skrivit sitt första lukrativa sponsorkontrakt.
Nu slipper den svenske Europamästaren bekymra sig om pengar.
Friidrott • Publicerad 11 juni 2019
Armand Duplantis mötte pressen i Stockholm under sin första dag som friidrottsproffs.
Armand Duplantis mötte pressen i Stockholm under sin första dag som friidrottsproffs.Foto: Sören Andersson/TT

Duplantis mötte pressen i Stockholm på tisdagen på vägen till Oslo för sin första Diamond League-tävling för säsongen på torsdag.

Då hade det inte ens gått ett dygn sedan han på Instagram meddelade att han lämnar collegelivet efter bara ett år för att bli proffs.

Annons

På sin första dag som proffs presenterades också det lukrativa avtalet med skojätten Puma.

Några detaljer om kontraktets längd och storlek släpptes inte, men enligt Wessfeldt är det långt och alla stora skoföretag har slagits om hans namnteckning.

Dans runt guldkalven

Och dansen runt den 19-åriga guldkalven har bara börjat. Sponsorkön är lång för en av världens mest spännande friidrottare.

– Det finns både svenska och utländska företag som hört av sig. Vi får titta på vad som finns i övrigt och vilka samarbetspartners han vill ha. "Mondo" är tillsammans med Jakob Ingebrigtsen (norska 1 500-metersstjärnan) de två mest intressanta som just nu håller på med friidrott, säger Wessfeldt.

Duplantis själv njöt av sin första dag som professionell idrottsman. De amerikanska collegereglerna gör ju att han fram tills nu inte fått tjäna pengar på sin sport.

– Precis. Det är spännande, ett nytt kapitel i mitt liv, säger Duplantis som har amerikansk pappa och svensk mamma.

"Tidpunkten den rätta"

TT: Var det ett lätt beslut att lämna college efter bara ett år?

– Tidpunkten var den rätta och det höll mina föräldrar med om också. Det är det bästa beslutet jag kan ta för att ta nästa steg som idrottare. Så det var enkelt, säger han.

Med VM i Doha i höst (28 september-6 oktober) och OS i Tokyo om drygt ett år kan han nu lägga allt fokus på idrottskarriären.

Efter att ha vunnit EM-guld i fjol på 6,05 (världens näst högsta utomhushopp i historien) och som nuvarande etta på världsårsbästalistan (6 meter jämnt) ökar också krav och förväntningar från omgivningen.

Annons

– Folk förväntar sig mycket av mig, men det gör jag själv också. Jag förväntar mig stora saker och det motiverar mig bara mer, jag vill inte göra mig själv eller någon annan besviken. Jag ska göra allt för att hoppa högt och fortsätta göra insatser som i Berlin.

TT: Är pressen sporrande eller pressande?

– Jag tycker mest det är motiverande, en del fallerar under press men för det mesta har jag hanterat det bra.

Duplantis, som har pappa Greg som tränare, kommer att bo i Stockholm under tävlingssäsongen och träna hos sin klubb i Uppsala.

Han ser fram emot Oslotävlingen:

– Förhoppningsvis kan jag vinna, Sam Kendricks (amerikanen som tog VM-guld 2017) kommer att vara där, förhoppningsvis kan jag besegra honom för andra gången i min karriär. Formen känns jättebra, säger han.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons