Annons

Styckmördade sin vän – döms för mord

Den 60-årige mannen sköt sin vän i huvudet, styckade kroppen och dumpade den på flera platser i Stockholm. Nu döms mannen till 16 års fängelse för bland annat mord.
Brott • Publicerad 12 juli 2022
Den 60-årige mannen döms för bland annat mord. Arkivbild.
Den 60-årige mannen döms för bland annat mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen döms, förutom för mord, även för brott mot griftefrid samt grovt vapenbrott, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande:

"Tings­rätten anser att det genom den tekniska utredningen, som stöds av den tilltalades egen berättelse, är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade sköt den andre mannen i huvudet med pistol vilket ledde till mannens död."

Annons

Under huvudförhandlingen erkände 60-åringen att han orsakat den andre mannens död, men att det skett av oaktsamhet. Han erkände även brott mot griftefrid och vapenbrott.

Dumpade kroppen

"Den tilltalade har uppgett att han avlossade det dödande skottet av oaktsamhet. Rätten sätter dock mycket låg tilltro till den uppgiften eftersom den kom långt in i utredningen och först efter att polisen konfronterat honom med mycket besvärande bevisning", säger chefsrådman Måns Wigén i en kommentar.

Det var i höstas som kroppsdelar från en man hittades i centrala Stockholm. Den 60-årige mannen greps senare i Nyköping.

Den 60-årige mannen ska ha skjutit offret i huvudet i en lägenhet i Nyköping och sedan styckat kroppen. Kroppsdelarna dumpades på två olika platser i Stockholm – Karlbergskanalen och Djurgården. Alla kroppsdelar har ännu inte hittats.

Oklart motiv

60-åringen och offret hade varit vänner sedan flera år tillbaka men något motiv till våldsbrottet har tingsrätten inte kunnat klarlägga.

Mannen döms till 16 års fängelse. Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.

"Utgångspunkten vid mord är fängelse 16 år och endast om omständigheterna är försvårande, till exempel om gärningen varit särskilt hänsynslös eller inneburit särskilt lidande för offret, ska på­följden bestämmas till livstids fängelse", säger Måns Wigén och fortsätter:

"Den tilltalades hantering av liket efteråt utgör ett sär­skilt brott som inte ska beaktas som en försvårande omständighet vid mordet."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons