Annons

Dubbelt så varmt som vanligt i helgen

Ovanligt varma dagar är att vänta i hela Sverige till helgen. På måndagen blir det något svalare, men fortfarande varmare än vanligt, enligt Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.
Väder • Publicerad 11 november 2022
Till helgen väntas ovanligt varmt väder i stora delar av landet, enligt Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI. Arkivbild.
Till helgen väntas ovanligt varmt väder i stora delar av landet, enligt Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I november brukar det vara mellan fem till åtta grader i Sverige, men de senaste dagarna har det på sina håll varit flera grader varmare.

Om man tittar mot helgen ser det ut som att den milda luften kommer att hålla sig kvar i hela landet.

Annons

– Temperaturerna väntas ligga en bra bit över det normala. I dag kommer vi att nå uppemot 14 till 15 grader i Kalmartrakten. Vi har tio grader så långt norrut som Medelpad, säger Emma Härenstam.

Enligt henne påminner vädret mer om september än november.

– Lite grovt skulle man kunna säga att det är dubbelt så varmt.

Svalare nästa vecka

Nätterna kommer också att vara mindre kyliga än vanligt, framförallt i Götaland och Svealand, enligt Emma Härenstam.

– Mot natten till lördag kan det ligga kvar på tvåsiffriga temperaturer. På dagen får vi tio grader så långt norrut som kusten i Västerbotten. I Götaland ser vi ut att kunna få 16 grader.

Solen kommer också att titta fram i stora delar av landet, men den lyser inte med samma intensitet, vilket gör att vädret kanske ändå inte kommer att upplevas som en varm septemberdag.

– I stora delar av Svealand och även upp över de sydligaste delarna av Norrland blir det sol, men inte i fjälltrakterna. En hel del moln dröjer sig kvar över Götaland. Där lär det inte bli många soltimmar.

I början av nästa vecka pekar prognosen på betydligt svalare väder. På måndag väntas det bli knappt tio grader i södra Sverige, men det är fortfarande ovanligt varmt för att vara november.

Trend pekar på varmare höstar

Enligt klimatologen Sverker Hellström beror det varma vädret framför allt på tillfälligheter.

– Just nu kommer det upp en kraftig luftström från Kanarieöarna. Den svänger av mot södra Skandinavien. Sedan har vi ett högtryck på kontinenten som styr upp den här varma luften.

Annons

Men det finns också en trend som pekar på att höstarna generellt blivit varmare i Sverige.

– Det är fler tillfällen med ovanligt varmt väder än ovanligt kallt väder. De här varma dagarna bli fler och det beror på en förändring i klimatet, säger Sverker Hellström och fortsätter:

– Den varmaste temperaturen som uppmätts den 11 november var 2015. Då var det 15,6 grader. Det är den högsta mätningen sedan vi började mäta för minst 50 till 60 år sedan. I dag har vi hittills haft 14,8 grader, så det är inte jättelångt ifrån rekordet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons