Annons

Dryga böter för sandstöld på Sardinien

Italien • Publicerad 6 juni 2021
Strand på Sardinien. Arkivbild.
Strand på Sardinien. Arkivbild.Foto: Karl A. Ritter/AP/TT

För många är sand i en flaska eller några släta stenar ett kärt minne från en semesterresa. Men på Sardinien, som är känt för sina vita stränder, är det förbjudet att ta med sig. Drygt 30 000 kronor i böter väntar den som blir påkommen med sand i bagaget, rapporterar BBC.

2017 blev det också olagligt att handla med sand, småsten och snäckskal från sardinska stränder.

Annons

Tullpolis och militär håller koll i hamnar och på flygplatser och söker på nätet efter illegal försäljning. Turister har avslöjats med sand i flaskor när man röntgat deras väskor.

På lördagen rapporterade myndigheterna att 41 personer anmälts för stöld av sammanlagt 100 kilo sand. Polisen uppger också att man de senaste dagarna hittat ett flertal annonser för sand som tagits från medelhavsön.

Hittills i år har man fått in motsvarande 130 000 kronor i böter. Böterna kan verka höga, men sandstölderna innebär på sikt ett miljöhot när klimatförändringar orsakar stigande havsnivåer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons