Annons

Polisen får bakläxa för sitt nej till Paludan

Det var fel av polisen att stoppa högerextremisten Rasmus Paludan från att manifestera i Borås den 29 april, anser förvaltningsrätten.
Däremot får polisen rätt för att ha sagt nej till sammankomster i Göteborgsförorterna Hjällbo och Angered i februari.
Brott • Publicerad 6 maj 2022
Rasmus Paludan var på plats i Stockholm på 1 maj. Arkivbild.
Rasmus Paludan var på plats i Stockholm på 1 maj. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Rasmus Paludan har den senaste tiden sökt tillstånd om att manifestera på ett stort antal platser i Sverige. Under påskhelgen blev det upplopp på flera orter till följd av hans planerade koranbränningar.

Den danske högerextremisten, som också är svensk medborgare, har ansökt om ytterligare manifestationer på olika orter i nästa vecka.

Annons

Att förvaltningsrätten i Göteborg nu kommit med två domar kan påverka de ansökningarna.

"Nu har vi fått ett ytterligare förtydligande av förvaltningsrättens om vad som gäller kring dessa opinionsyttringar. Domstolens besked utgör en vägledning i kommande bedömningar", säger Jonas Hysing, som är nationell kommenderingschef, i en kommentar på polisens webbplats.

Rasmus Paludan sökte även inför valborgshelgen en rad olika tillstånd, men fick nej bland annat för en planerat manifestation i Borås den 29 april.

Polisen avslog hans ansökan med hänvisning till bland annat en hot- och riskbedömning som gjorts. Enligt förvaltningsrätten var polisens skäl att avslå Paludans ansökan dock inte tillräckliga.

"De omständigheter som Polismyndigheten har anfört för dess beslut är visserligen allvarliga, men utgör enligt förvaltningsrätten inte sådana exceptionella förhållanden som innebär att det förelåg skäl för att helt vägra det sökta tillståndet på denna grund", skriver rätten i ett pressmeddelande.

"Yttersta undantagsfall"

I domen skriver rätten att grundlagens möjligheter att begränsa allmänna sammankomster handlar om när deltagarna i sammankomsten stör ordningen, inte när utomstående gör det.

Det bör därför bara "i yttersta undantagsfall" vara möjligt att stoppa en allmän sammankomst för att det kan förväntas bli oroligheter.

Det polisen däremot kan ha synpunkter på är exakt plats och tid, anser rätten.

– Det kommer bli svårt för polisen att neka tillstånd i en hel stad. Resultatet är att polisen gjorde fel och jag är nöjd att de kommer fram till detta, säger Rasmus Paludan till TV4 efter beskedet.

Stökigt i Uppsala

När det gäller två tidigare ansökningar, i Hjällbo centrum och på Angereds torg den 26 februari, ger domstolen polisen rätt. Polisens avslag motiverades med att de båda platserna som Paludan ansökt om var olämpliga, vilket förvaltningsrätten inte ifrågasätter.

Annons

Han fick samma dag i stället tillstånd att manifestera i Frölunda.

Paludan hade den gångna helgen ansökt om manifestationer i bland annat Uppsala och Stockholm. Han fick avslag i båda städerna, men var ändå på plats i söndags.

Två personer greps i samband med att han försökte bränna en koran utanför moskén i Uppsala, däremot gick det enligt polisen lugnt till i Stockholm.

Fakta: Detta har hänt

Påskupploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande "valturné" i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller aviserade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med upploppen.

Tre personer skadades i samband med att polisen avlossade varningsskott.

Fram till i måndags hade polisen identifierat 130 personer efter påskhelgens upplopp. 87 misstänks för brott och 10 av dessa har frihetsberövats. Enligt polisen är fler gripanden att vänta.

Bland annat misstänks två personer för dråpförsök, medan andra misstänks för exempelvis blåljussabotage och våldsamt upplopp.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons