Annons

Döms för kvinnomord i Norge efter 28 år

En man döms för mordet på 17-årig flicka i Norge – efter nästan 28 år och en väldig rättshärva.
När domen föll kollapsade mannen på rättssalens golv.
Norge • Publicerad 6 februari 2023
En 52-årig man har dömts till ett långt fängelsestraff för ett mord som begicks år 1995. Han föll ihop på golvet när domen föll.
En 52-årig man har dömts till ett långt fängelsestraff för ett mord som begicks år 1995. Han föll ihop på golvet när domen föll.Foto: Beate Oma Dahle/poolfoto via AP/TT
Under rättsförhandlingarna i höstas vallades också de inblandade på platsen där Birgitte Tengs hittades. Där finns sedan tidigare en minnesplats för 17-åring. Arkivbild.
Under rättsförhandlingarna i höstas vallades också de inblandade på platsen där Birgitte Tengs hittades. Där finns sedan tidigare en minnesplats för 17-åring. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

17-åriga Birgitte Tengs blev mördad några hundra meter från sitt hem på Karmøy på den norska sydvästkusten, natten till den 6 maj 1995. Hon hade utsatts för grovt våld och sexualbrott.

Efter nästan 28 år – och en omfattande rättshärva där flickans egen kusin dömdes för mordet och friades – döms nu en 52-årig man för mordet.

Spänd och svimmade

Annons

När domen förkunnades i Haugaland och Sunnhordaland tingrett på måndagsförmiddagen så satte sig mannen ned i bänken. Ett par minuter senare kollapsade han och blev liggande på golvet.

Sammanträdet avbröts, rättssalen utrymdes på åhörare och ambulans tillkallades. Domaren slog fast för den samlade pressen att domen skulle läsas upp i sin helhet senare under dagen.

– Han fick mest sannolikt ett blodtrycksfall på grund av spänning kopplat till den här dagen, så då svimmade han, säger försvarsadvokaten Stian Kristensen.

52-åringen döms mot sitt nekande. Han greps plötsligt hösten 2021 efter att polisen hade fått träff på dna, enligt tidigare uppgifter ett eller flera hårstrån, som fanns i en blodfläck på den mördade flickans strumpbyxor.

Beskedet om gripandet chockerade flickans föräldrar, sade deras juridiska ombud Erik Lea till tidningen VG den hösten:

– I 25 år har de levt i tro om att det var kusinen som låg bakom mordet.

Kusin länge utpekad

Birgitte Tengs kusin dömdes för mordet 1997. Han hade då erkänt brottet i förhör, men tog senare tillbaka sitt erkännande och sade att han hade gett det under hårda påtryckningar från polisen. Kusinen överklagade och friades i nästa instans, men det såddes ändå vissa tvivel kring hans oskuld då rättsväsendet slog fast att han oavsett var skyldig att betala ersättning till flickans föräldrar.

Det beslutet revs upp i november förra året efter en annan lång process. Kusinen sade då till NRK att han var lättad, men inte glad. Han poängterade att drygt 25 år av hans liv har gått förlorade och att en familj har förstörts.

Birgitte Tengs föräldrar tror inte att de kommer få veta hur mordet gick till.

– De får en dom, men oavsett domens innehåll så får de inte något svar på det som skedde de sista timmarna innan hon blev mördad. Det svaret ger nog knappast tingretten i dag. Det är det svaret som betyder allt, för att de ska kunna vara säkra på sin sak, sade ombudet Erik Lea till NTB inför måndagens förkunnande.

Lär överklagas

Annons

I rättsförhandlingarna har 52-åringen och hans försvarare anfört att dennes dna kan ha hamnat där på något annat sätt och att det inte betyder att han mördade 17-åringen.

– Jag har inte dödat någon, sade den tilltalade själv i ett slutanförande.

Påföljden blir 17 års fängelse, samt skadestånd till Birgitte Tengs föräldrar. Domen lär överklagas till nästa instans, då försvaret redan har påbörjat det formella förfarandet för det.

52-åringens dna kopplades i ett tidigare skede till ytterligare ett olöst kvinnomord i Norge, mordet på Tina Jørgensen i Stavanger år 2000, men den utredningen lades ned i höstas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons