Annons

Dömd för Malexandermord släppt från fängelset

Andreas Axelsson, en av de tre dömda för polismorden i Malexander 1999, har släppts från fängelset, rapporterar .
Brott • Publicerad 3 oktober 2022
Polisens bilder ur förundersökningen om polismorden i Malexander. Här polisernas bil med skotthål i rutan. Arkivbild.
Polisens bilder ur förundersökningen om polismorden i Malexander. Här polisernas bil med skotthål i rutan. Arkivbild.Foto: Polisen/TT

Han frigavs för knappt två veckor sedan. Då hade han avtjänat två tredjedelar av sitt straff, som tidsbestämdes till 35 år i februari 2020. Den sista tiden satt Axelsson på en öppen anstalt utanför Mariestad.

Andreas Axelsson rånade, tillsammans med Tony Olsson (numera Byström) och Jackie Arklöv, Östgöta Enskilda Bank i Kisa 28 maj 1999. Under jakten på bankrånarna sköts två poliser till döds med sina egna tjänstevapen. Byström, Axelsson och Arklöv dömdes till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt i början av 2000.

Annons

Tingsrätten skriver i sitt beslut att Axelsson ångrar morden.

"Det som hände var en oerhörd tragedi och han ångrar att han överhuvudtaget fanns med i sammanhanget. Han tar ansvar för sin del i händelserna i Malexander och för brotten som begicks där. Han är en annan person idag med andra värderingar än vad han hade då", skriver tingsrätten.

Tony Byström har fått sitt straff tidsbegränsat och väntas bli släppt under 2023.

Jackie Arklöv har inte fått sin livstidsdom omvandlad eftersom hovrätten vid den senaste prövningen 2017 kom fram till att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk” för att Arklöv ska återfalla i brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons