Annons

Dom: Rätt att frånta IS-kvinna medborgarskap

Det var rätt att frånta en kvinna hennes danska medborgarskap på grund av att hon rest till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS. Det slås fast i en dom som är den första i sitt slag.
Danmark • Publicerad 11 april 2022
Østre landsret (hovrätten) anser att det var rätt att ta ifrån en kvinna hennes danska medborgarskap till följd av att hon anslutit till terrororganisationen IS. Arkivbild.
Østre landsret (hovrätten) anser att det var rätt att ta ifrån en kvinna hennes danska medborgarskap till följd av att hon anslutit till terrororganisationen IS. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan reste 2014 till Syrien och anslöt sig till Islamiska staten (IS). Till följd av detta fråntogs hon sitt danska medborgarskap 2019, med motiveringen att hon utgjorde en fara för Danmarks säkerhet.

Kvinnan överklagade beslutet, men nu har Østre landsret (hovrätten) kommit fram till att det var riktigt.

Kom som treåring

Annons

Den i dag 32-åriga kvinnan kom som treåring från Marocko till Danmark tillsammans med sin familj. Tillsammans med sin dåvarande man reste hon 2014 till Syrien. Där anslöt de till IS och flyttade in i ett hus i Raqqa.

Enligt uppgifter från det amerikanska underrättelseorganet CIA var hennes man betrodd inom IS och hade kopplingar till ledningen. Han dog senare i ett amerikanskt missilangrepp.

Kvinnan gifte sig med en annan IS-medlem och fick barn med honom. Hösten 2018 tillfångatogs hon och hennes barn av kurdiska styrkor och hamnade i Al Roj-lägret, där hon fortfarande befinner sig.

Medverkade indirekt

Domstolen hänvisar bland annat till att det 2014, då kvinnan anslöt sig, var allmänt känt att IS var en extremt brutal och våldsam organisation.

Även om hon inte deltog i stridshandlingar medverkade hon indirekt genom att stötta sin man och därmed bidra till att stärka IS position.

Agerandet har, enligt domstolen, varit till skada för Danmarks vitala intressen. Hon anses inte ha starkare anknytning till Danmark än exempelvis Syrien. Domstolen tycker inte att den danska staten har någon skyldighet att säkra kvinnans möjlighet att vara tillsammans med sina barn, som är danska medborgare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons