Annons

Dom om oberoende utredning av FBI-räd mot Trump

En federal domstol i USA beviljade på måndagen expresidenten Donald Trumps begäran om att en särskild oberoende utredare ska utses för att granska omständigheterna kring den razzia som den federala polisen FBI genomförde mot Trumps residens Mar-a-Lago den 8 augusti.
USA • Publicerad 5 september 2022
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

"En särskild utredare ska utses för att granska den beslagtagna egendomen, hantera påståenden om förmåner, ge rekommendationer om dessa och utvärdera anspråk på återlämnande av egendom", skriver domare Aileen Cannon i domen.

Domen är ett bakslag för åklagarsidan som har motsatt sig Trumps begäran, och hävdat att den kan skada den nationella säkerheten. Dessutom stoppas åklagarna tillfälligt från att granska materialet som beslagtogs i Mar-a-Lago.

Annons

Båda sidorna har till på fredag på sig att göra en lista över de personer som kan vara kandidater till att bli den oberoende utredaren.

Vid razzian i expresidentens bostad i Mar-a-Lago tog FBI med sig 33 lådor med material. De innehöll mer än 100 hemligstämplade dokument. Bland annat fanns sådana på Trumps kontor.

Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons