Annons

Par döms för knarkcentral på skärgårdsö

En man och en kvinna döms till tio års fängelse vardera för att ha drivit en knarkcentral från en skärgårdsö i Östhammars kommun. Narkotikan smugglades in från utlandet för att sedan säljas via darknet.
Brott • Publicerad 10 maj 2021
Uppsala tingsrätt har meddelat dom mot ett par som sålde knark från en skärgårdsö. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt har meddelat dom mot ett par som sålde knark från en skärgårdsö. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i maj förra året som tullkriminalen slog till mot parets bostad på skärgårdsön efter en tids spaning.

Stora mängder narkotika låg då öppet på köksbänken. I huset hittades bland annat över två kilo heroin, nära tre kilo kokain, tre och ett halvt kilo ecstasy och omkring ett kilo metamfetamin.

Annons

Före tillslaget hade man kunnat följa hur paret postat en mängd vadderade kuvert innehållande narkotika vid olika brevlådor i Östhammars kommun. Försändelserna var adresserade till köpare över hela Sverige. Två var minderåriga.

180 brev

– Under två dagar tog vi 180 brev, sade Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, till TT i samband med åtalet.

– Det sammanlagda gatuvärdet på det var nästan 215 000 kronor.

Paret, en svensk kvinna i 30-årsåldern och en man med brittiskt medborgarskap i 25-årsåldern, döms nu av Uppsala tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen döms även för vapenbrott. Både mannen och kvinnan döms till respektive tio år i fängelse.

Smuggel från Nederländerna

Enligt domen står det klart att paret smugglade in narkotikan från Nederländerna. En del av knarket ska ha smugglats in i leksaksförpackningar. Försäljningen av narkotikan ska ha ägt rum på darknet, närmare bestämt på knarksajten Flugsvamp. Enligt domen ska det har rört sig om cirka 3 000 försäljningstillfällen.

Utöver paret åtalades en tredje person, en svensk man i 30-årsåldern, som pekats ut som målvakt. Det är han som har fått försändelserna skickade till sig från utlandet.

Tingsrätten finner dock att mannens förklaring, att han inte vetat vad paketen innehöll, inte kan avfärdas. Mannen frias därmed.

Knarkförsäljningen pågick från december 2019 till det att paret greps i maj förra året. Narkotikan som sålts motsvarar ett värde på drygt 3,4 miljoner kronor.

Tingsrätten var enig i sin dom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons