Annons

Våldtäktsdömt kommunalråd avgår inte

Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) döms mot sitt nekande till fängelse i 2,5 år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.
Brott • Publicerad 5 februari 2020
Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) döms till fängelse i 2,5 år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Arkivbild.
Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) döms till fängelse i 2,5 år för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Åklagaren hade yrkat på att Kåre Friberg skulle dömas till fem års fängelse, men han frias från två av de tre våldtäkter som han stod åtalad för. Han frias även från ett antal av de åtalspunkter som omfattades av rubriceringen grov kvinnofridskränkning.

Våldtäkten som Kåre Friberg döms för ska ha begåtts mot en närstående kvinna i maj 2017. Kvinnan har på ett trovärdigt sätt berättat om händelsen för en närstående kort därpå, enligt tingsrätten. Rätten finner det styrkt att Friberg genom våld har tvingat kvinnan till samlag, och att det var uppenbart att han förstod att det skedde mot hennes vilja.

Upprepade kränkningar

Annons

Han har även gjort sig skyldig till två fall av misshandel, två fall av ofredande och ett fall av sexuellt ofredande mot kvinnan, enligt rätten, som konstaterar att det därmed har varit "fråga om upprepade kränkningar" av kvinnans integritet.

Gärningarna rubriceras som grov kvinnofridskränkning, vilket åklagaren hade yrkat på i första hand. Friberg döms även till att betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz beskriver domen som en lättnad för kvinnan:

"Påföljden är dock för låg och borde vara strängare", skriver hon i en kommentar till TT.

Bevisningen mot Kåre Friberg utgörs, förutom av vittnesuppgifter från närstående och bekanta till kvinnan, även av bland annat chattkonversationer mellan kvinnan och honom.

Överklagas

Kåre Fribergs advokat Hanna Lindblom kommer att överklaga domen med "vändande post".

– Jag förväntar mig en annan bedömning av hovrätten, säger hon.

Hon anser att tingsrätten har tillmätt åklagarens vittnesuppgifter för stor tillförlitlighet.

Redan när Kåre Friberg åtalades i november 2019 gav Moderaterna beskedet att förtroendet för honom var förbrukat och att han inte kunde fortsätta som kommunalråd.

Fortsatt kommunalråd

Formellt sitter han dock än så länge kvar på posten, tillfälligt ersatt av kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman (L). Enligt kommunallagen kan ett kommunalråd först avsättas av kommunfullmäktige om personen döms för brott som ger minst två års fängelse. Det kan dock först ske efter att domen har vunnit laga kraft.

Annons

– När vi nu har en dom, och när den har vunnit laga kraft, så kan kommunfullmäktige återkalla hans uppdrag. Moderaterna i Motala har redan en ny kandidat på plats, säger Anna Nilsson, förbundsordförande för Moderaterna i Östergötland.

Det är moderaten Annelie Almérus som är utsedd till Kåre Fribergs efterträdare som kommunalråd.

Friberg kommer inte själv att fatta något beslut om att avgå som kommunalråd innan det finns en lagakraftvunnen dom, säger hans advokat Hanna Lindblom.

– Han vill avvakta hela processen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons