Annons

Dom: Kongressen får se Trumps deklarationer

USA • Publicerad 9 augusti 2022
Förre USA-presidenten Donald Trump måste lämna över sina skattedeklarationer till ett kongressutskott, enligt en dom. ArkivbildFoto: LM Otero/AP/TT

Ett utskott i USA:s representanthus har rätt att se president Donald Trumps skattedeklarationer, enligt en dom i en federal appellationsdomstol.

Det är oklart om Trump tänker överklaga domen.

Annons

Utskottet har sedan 2019 begärt att få se dåvarande presidentens inkomstdeklarationer. Så länge Trump var president vägrade justitiedepartementet att begära ut handlingarna men förra året beordrade den nya administrationen i Washington skattemyndigheten IRS att lämna över uppgifterna.

Trump vände sig då till domstol för att försöka hålla deklarationerna hemliga men har nu förlorat i två instanser.

Kongressutskottets ordförande, demokraten Richard Neal, konstaterade att beskedet betyder att utskottet har rätten på sin sida. Utskottet meddelar på Twitter att det väntar sig att dokumenten lämnas över omedelbart.

Trump var den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons