Annons

Dom i knarkmål står fast – kvinnor får fängelse

Två tidigare ostraffade kvinnor förvarade och transporterade hundratals kilo droger åt ett kriminellt nätverk.
De fleråriga fängelsedomarna för synnerligen grovt narkotikabrott fastställs nu av Svea hovrätt.
Brott • Publicerad 4 maj 2023
300 kilo narkotika hittades i lägenheten som hyrdes av den 19-åriga kvinnan.
300 kilo narkotika hittades i lägenheten som hyrdes av den 19-åriga kvinnan.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Kvinnorna, 19 och 29 år gamla, döms till sju respektive sju år och sex månader i fängelse.

Hovrätten fastställer även domen för en 30-årig man i samma mål. Han döms för grovt narkotikabrott till fem års fängelse, då han enligt domen levererat stora mängder narkotika till en av kvinnorna.

Annons

Ytterligare en man i 30-årsåldern döms för narkotikabrott av normalgraden. Han får fängelse i ett år och åtta månader.

Det var i Stockholm i april 2022 som härvan av en slump nystades upp, då en polispatrull som befann sig i ett flerbostadshus i ett annat ärende reagerade på kraftig cannabislukt från en lägenhet.

Ensam i bostaden när polisen tog sig in hittades den 19-åriga kvinnan. Hon låg i sängen omgiven av svarta sopsäckar fulla med narkotika. Det rörde sig om sammanlagt 300 kilo droger till ett gatuvärde av runt 40 miljoner kronor.

En dryg månad senare greps även den 29-åriga kvinnan misstänkt för inblandning. Den yngre misstänks ha ansvarat för att förvara narkotikan, den äldre för att sköta transporter.

Enligt åklagaren är det tydligt att hanteringen skett inom ramen för grov organiserad brottslighet.

De båda kvinnorna är tidigare ostraffade, och illustrerar en utveckling där så kallade "gröna personer" enligt polis och åklagare blir allt intressantare för gängen, då de kan gå under radarn för brottsbekämpande myndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons