Annons

18 döms i stor assistanshärva

Ett anonymt tips till Försäkringskassan har gjort att 14 personer i Västsverige nu döms till långa fängelsestraff för att ha lurat till sig mer än 40 miljoner kronor via ett assistansbolag.
Åklagaren är samtidigt kritisk till myndigheternas kontrollsystem.
Brott • Publicerad 12 augusti 2021
18 personer döms för att ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Arkivbild.
18 personer döms för att ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Släkten har varit inblandad i liknande brottslig verksamhet under flera år tidigare, säger kammaråklagare Alexander Malmgren.

Assistansbolaget använde sig av fyra brukare för att lura till sig miljonbelopp under åren 2012–2020. En av brukarna och hans före detta hustru samt deras 33-åriga dotter utpekas som huvudmän i målet.

Annons

Bolaget rekryterade flera personliga assistenter. Men i själva verket var de anställda aldrig tänkta att arbeta som assistenter, utan utnyttjades för att förse huvudmannafamiljen med pengar och personliga tjänster.

Familjen använde sig av flera olika sorters så kallade pappersassistenter. Fattiga personer från Balkan och Rumänien, varav en del lockats till Sverige i förhoppning om att få uppehålls- och arbetstillstånd, passade upp familjemedlemmar, gjorde trädgårdsarbete eller renoverade bostäder.

De fick bara behålla 3 000–5 000 kronor i månaden av assistanslönen, resten tog familjen. En annan grupp av "passiva gärningsmän" som är mera etablerade i Sverige, tog ut sina löner och gav sedan pengarna till familjen. En tredje grupp agerade som penningtvättare och fick mer betalt än de övriga.

Filmer användes som bevis

De fyra brukarna uppgavs vara i större behov av vård än vad var fallet och bolaget fick därmed mer pengar utbetalade än det hade rätt till. En av brukarna, en äldre kvinna som nu är avliden, påstods till exempel ha nedbrytande ledgångsreumatism och kunde därför inte sköta sin vardag. För att bevisa motsatsen använde åklagaren sig under rättegången sig av flera videos där brukaren ses äta själv, göra korstecken och promenera med stöd av en annan person.

Det var dock ett anonymt tips till Försäkringskassan kring en annan brukare som ledde till att bedrägerierna avslöjades.

Brottsligheten hade då pågått under åren 2012–2020 och totalt hade mer än 40 miljoner kronor utbetalats från Försäkringskassan och Göteborgs stad.

Fyra frikänns

Göteborgs tingsrätt har nu dömt 18 personer med kopplingar till assistansbolaget för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. 14 av dem får fängelse från tio månader till sju år och sex månader. Fyra döms till villkorlig dom och böter. Fyra personer frikänns helt.

Mamman och dottern i huvudmannafamiljen döms till vardera sju år och sex månaders fängelse. Pappan, som också var en av brukarna, får sex år och sex månaders fängelse. Alla tre får tio års näringsförbud. En av brukarna är alltså avliden, de två andra får tre år och fyra månaders respektive fyra år och fyra månaders fängelse. De dömda ska även betala stora belopp i skadestånd.

Missnöjd med kontrollsystemen

Kammaråklagare Alexander Malmgren är nöjd med dom och påföljder, som är något hårdare än praxis. Men han är samtidigt kritisk till myndigheternas kontrollfunktioner.

– Den brukare som nu är avliden var mormor till den dömda 34-åringen och därmed släkt med alla i huvudmannafamiljen. Mormodern var från början av 2000-talet inblandad i liknande verksamhet med svart arbetskraft i en assistansfirma som drevs av hennes son. Brottsplanen var densamma då som nu.

Annons

Malmgren säger också att de dömda låtsades att mormodern hade stort vårdbehov, samt att sonen och andra släktingar dömdes 2009 för olika typer av skattebrott.

– Ändå kunde man bara flytta över mormodern och assistansen till ett nytt bolag och ta in nya släktingar. Även om de nu dömda var perifera i det gamla bolaget borde någon ha reagerat över att släkten hållit på med den här typen av brottslig verksamhet tidigare. Man kan fråga sig om det varit tillräckligt noggrann kontroll, säger åklagaren.

TT: Ni har använt filmer som bevis, hur kom ni över dem?

– Vi har dammsugit telefoner, datorer och sociala medier. Dessutom har vi varit runt på olika platser och butiker där vi vet att de här personerna vistats. Fördelen är att man får den oförställda sanningen, svarar Malmgren.

Rättad: I en tidigare version fanns en oriktig uppgift om dotterns ålder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons