Annons

Livstid för lärarmorden: "Unik dom"

Tonåringen som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö blir den förste 18-åringen som döms till livstids fängelse efter en lagändring.
Domen är unik och ska överklagas, uppger hans advokat.
Brott • Publicerad 8 september 2022
Teckning från rättegång om lärarmord på Latinskolan i Malmö. Den åtalade gråter vid sakframställan under rättegången.
Teckning från rättegång om lärarmord på Latinskolan i Malmö. Den åtalade gråter vid sakframställan under rättegången.Foto: Anna-Lena Lindqvist / TT
Malmö i mars 2022: En strid ström av sörjande passerar förbi de blommor, ljus och hälsningar som placerats trappan vid huvudingången utanför Latinskolan. Arkivbild.
Malmö i mars 2022: En strid ström av sörjande passerar förbi de blommor, ljus och hälsningar som placerats trappan vid huvudingången utanför Latinskolan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.
Lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsadvokat Anders Elison kommenterar domen i Malmö tingsrätt.
Försvarsadvokat Anders Elison kommenterar domen i Malmö tingsrätt.Foto: Johan Nilsson/TT
Den åtalade 18-åringens tillhörigheter på toaletten på skolan.
Den åtalade 18-åringens tillhörigheter på toaletten på skolan.Foto: Polisen

– Ett livstidsstraff måste man nästan låta en övre instans pröva. Det är en unik dom och den första i sitt slag i Sverige, säger advokat Anders Elison.

Domstolen tar fasta på att 18-åringen vid tiden för brotten förstod vad han gjorde och att dådet föregåtts av noggrann planering. Att han är så ung eller att han har autism föranleder ingen annan bedömning, enligt tingsrätten. Därför blir det ingen straffrabatt.

Annons

– Skälet till det är att det rör sig om två mord, och tingsrätten har bedömt att gärningarna varit särskilt hänsynslösa, säger lagman Johan Kvart under en pressträff.

18-åringen döms också att betala totalt cirka en miljon kronor i skadestånd till de mördade lärarnas efterlevande.

"Fascination för våldsdåd"

Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump, uppger lagmannen.

– Det finns uppgifter i målet att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd, säger Johan Kvart.

Försvarsadvokat Anders Elison har förberett sin klient på att en livstidsdom har kunnat bli aktuell.

– Den förklaringen har jag jobbat med under lång tid, jag har förberett honom för det här, säger Elison och fortsätter:

– Samtidigt – en som har autism är lite avskärmad och har ganska svårt att ta in faktauppgifter.

"Är i chock"

Advokaten ska senare i eftermiddag träffa sin klient, som han säger är i chock och inte mår bra.

– Han vill prata väldigt mycket, orden bara strömmar ur honom, säger Elison till TT.

Domen går helt i linje med åklagare Johanna Liljeblads yrkande, och hon är nöjd med utfallet.

Annons

– Jag yrkade på det, så jag kan se att tingsrätten gör samma bedömning., säger hon till TT.

– Det har varit planerat och mycket allvarligt.

Tidigare har en åtalad varit tvungen att ha fyllt 21 år för att kunna dömas till livstids fängelse, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år.

Lagändringen ger fortsatt utrymme för ett tidsbestämt straff vid förmildrande omständigheter, men åklagaren har inte ansett att det är aktuellt i detta fall.

– Det är konstaterat att en diagnos inte har påverkat hans förmåga att kontrollera sitt beteende.

Väntade utanför

När skoldagen tar slut den 21 mars låser 18-åringen in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Han tar på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställer sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först.

En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras.

Båda får så svåra skador att de avlider. Dådet på Latinskolan lämnar hela Malmö i svår chock och sorg. 18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

18-åringen anhölls senare samma natt, och han har suttit häktad sedan den 23 mars.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes.

Tårar i rätten

Annons

Försvaret har under rättegången hävdat att 18-åringen – som inte har motsatt sig gärningsbeskrivningen – utförde dådet för att han sedan skulle känna sig tvungen att ta sitt liv eller bli dödad av polisen.

Enligt advokat Anders Elison har den unga mannen haft det svårt socialt, känt sig ensam, varit utsatt för mobbning och inte velat fortsätta leva.

När de mördade lärarnas anhöriga under rättegången berättade om sin svåra sorg lutade sig 18-åringen över bordet och grät.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons