Annons

Dom faller i unikt PKK-mål i Stockholm

Mannen anklagas för att ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK i Stockholm. Han hävdar själv sin oskuld men åklagaren har yrkat på fem års fängelse.
På torsdag faller dom i målet som är det första av sitt slag i Sverige.
Brott • Publicerad 6 juli 2023
Den åtalade i mitten flankerad av sin försvarare Ilhan Aydin till höger och assistent Hanna Häggström till vänster. Teckning från den första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt.
Den åtalade i mitten flankerad av sin försvarare Ilhan Aydin till höger och assistent Hanna Häggström till vänster. Teckning från den första förhandlingsdagen i Stockholms tingsrätt.Foto: Anders Humblebo

Ärendet är det första i Sverige där en person har åtalats för försök till terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Mannen som är i 40-årsåldern och turkisk medborgare är utöver försök till terrorfinansiering även åtalad för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Annons

Enligt åtalet har han uttalat hot och avlossat skott utanför en restaurang i Stockholm i januari.

Koppling till PKK

Åklagare Hans Ihrman anser sig ha bevis för mannens koppling till PKK och att pengarna han försökte driva in skulle gå dit. Han yrkade när rättegången avslutades att mannen döms till fem års fängelse.

Mannen har nekat till de delar av åtalet som handlar om terrorfinansiering och utpressning. Han har erkänt vapenbrott, men bara av normalgraden.

Ihrman har även yrkat på utvisning vid en fällande dom, men enligt mannens advokat Ilhan Aydin riskerar mannen förföljelse i Turkiet. Aydin uppger vidare i en skrivelse till domstolen att hotbilden har ökat påtagligt i samband med rapporteringen kring målet och den påstådda kopplingen till PKK.

I ett yttrande har även Migrationsverket uppgett att det just nu föreligger verkställighetshinder av utvisning vid en fällande dom.

Tyska och franska uppgifter

Utredningen mot mannen bygger bland annat på uppgifter från den tyska federala polisen (BKA) och den franska säkerhetstjänsten (DGSI), samt spaning och utskrifter som hämtats från den nu misstänkte mannens telefon och sociala medier.

Bland annat har han på hemliga spaningsbilder setts tillsammans med en högt uppsatt ledare inom PKK vid flera tillfällen i december. Enligt polisen förefaller mannen agera chaufför när de besöker grossister och restauranger som genomgående drivs av kurder.

Turkiet har i samband med processen kring den svenska Natoansökan ställt krav på att Sverige ska agera hårdare mot PKK-sympatisörer. Ihrman har dock sagt att det endast är en slump att detta åtal som är det första i sitt slag väckts just nu.

– Jag förstår att folk drar slutsatser när det sammanfaller tidsmässigt. Men jag vill understryka att hade det här inträffat för tre år sedan så hade vi agerat på precis samma sätt, har han sagt till TT tidigare.

Domen meddelas klockan 11.

Fakta: PKK

Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti.

Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.

1984 tog PKK till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

Under 2022 utförde PKK enligt uppgift från åklagare Hans Ihrman 54 attentat där 40 personer dödades och ytterligare 150 skadades. Det gör PKK till den elfte dödligaste terroristorganisationen i världen enligt Institute for economics and peace.

Turkiet har bland annat fört fram krav på hårdare tag mot PKK för att man ska godkänna Sveriges Natomedlemskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons