Annons

"Dokumentfallet" – nu hotas Trump av fängelse

Donald Trump har åtalats igen. Men det handlar inte om ett fall i mängden. För första gången i USA:s historia försöker den federala regeringen sätta sin tidigare högste chef i fängelse.
USA • Publicerad 9 juni 2023
Expresident Trump. Bild från ett evenemang i Iowa tidigare i juni.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

"Den korrupta Bidenregeringen har informerat mina advokater att jag har åtalats, vad det verkar på grund av lådbluffen", skriver Trump på sin plattform Truth Social.

Det handlar alltså om det amerikanska medier kallar Dokumentfallet, utredningen efter fyndet av hemligstämplade dokument i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida.

Annons

Åklagarna väntas föra linjen att Trump efter valförlusten 2020 tog med sig stora mängder viktiga och hemliga papper från Vita huset, handlingar som skulle kunna hota landets säkerhet om de kom på avvägar.

Enligt Trumps advokat James Trusty handlar det om sju åtalspunkter.

– Det finns vissa formuleringar i det (åtalet) som antyder vad de sju åtalspunkterna handlar om. Jag är inte helt säker på att det är sju separata åtalspunkter, men i stort härleds de alla ur spionerilagstiftningen, säger James Trusty till CNN.

Kan få fängelse

Utredningen leds av justitiedepartementet, som alltså nu kan komma se till att regeringens tidigare högste chef kastas i fängelse för spioneribrott.

"I fyra år betedde han sig som om han stod över lagen. Men han ska behandlas som vilken annan lagbrytare som helst. Och i dag har det skett", skriver Adam Schiff, representanthusledamot som ledde den första riksrätten mot Trump, på Twitter.

Åtalet är det andra mot den tidigare presidenten. Tidigare i våras kom ett åtal om bokföringsbrott. Bland annat ska Trump enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det åtalet väntas gå till domstol i mars nästa år.

Stöd från DeSantis

Formellt hindrar dock varken åtal, rättegångar eller eventuella fällande domar Trump från att ställa upp i nästa års presidentval. Många inom hans republikanska parti delar hans påståenden om att rättsväsendet ägnar sig åt politisk förföljelse.

"Vi har i åratal sett hur lagen används olika beroende på politisk tillhörighet", skriver Ron DeSantis, Floridaguvernören som utmanar Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, på Twitter.

Trump säger sig vara helt oskyldig, och att dokumenten det handlar om inte ens var hemligstämplade. Sin vana trogen är han också snabb att försöka vända motvinden till ökad sympati bland väljarna.

Mejl efter 20 minuter

Annons

Enligt amerikanska medier dröjde det bara 20 minuter efter nyheten om åtalet innan Trumps senaste mejl med vädjan om ekonomiska bidrag skickades ut. "Med ERT stöd kommer vi ännu en gång att växa oss större och bevisa att vår rörelse där USA sätts i första rummet är OSTOPPBAR", skriver han i mejlet, som har en rad röda knappar där mottagaren kan bidra med 24 dollar och uppåt.

Enligt Trump själv är han kallad till ett första domstolsframträdande i Miami på tisdag.

"Jag trodde inte att något sådant här kunde hända en tidigare president i USA", skriver 76-åringen.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons