Annons

Dödsorsak klar i Vetlanda – misstankar stärks

Dödsorsaken för den 21-åriga kvinna som misstänks ha blivit mördad i Vetlanda har nu fastställts av rättsläkare. Åklagaren anser att beskedet stärker misstankarna mot de två unga häktade kvinnorna.
Brott • Publicerad 1 mars 2023
Polis nära platsen där den saknade kvinnan hittades död utanför Vetlanda i början av november. Arkivbild.
Polis nära platsen där den saknade kvinnan hittades död utanför Vetlanda i början av november. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Det ligger naturligtvis nära till hands att båda kommer att åtalas för mord men jag har inte fattat något beslut än, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Åklagaren fick ta del av obduktionsrapporten i tisdags. Han vill inte gå in på vilken dödsorsak som rättsläkarna pekar på, men säger att resultatet ligger i linje med vad de misstänkt "under en lång tid".

Stark misstanke sedan tidigare

Annons

Enligt rapporten avled 21-åringen i en lägenhet i Vetlanda där en av de två mordmisstänkta kvinnorna bor.

– Misstanken är och har varit att de är misstänkta för att gemensamt och i samförstånd ha begått gärningen, säger Rullman.

Åklagaren bedömer att de haft bra stöd för sina misstankar redan innan rättsundersökningen blev klar.

– Undersökningen är naturligtvis en viktig pusselbit. Den är inte avgörande men det är klart att den är betydelsefull.

Den 21-åriga kvinnan försvann efter en utekväll i Vetlanda i mitten av oktober. Ett stort sökpådrag, med många frivilliga, organiserades.

Fyra månaders undersökning

Drygt två veckor efter försvinnandet hittades kvinnans kropp vid en skogsväg utanför Vetlanda. Att kroppen funnits utomhus så länge kan ha försvårat obduktionen.

Totalt har rättsundersökningen tagit ungefär fyra månader.

– Min uppfattning och min erfarenhet är att det är inte en anmärkningsvärt lång handläggningstid. Det brukar ta ungefär tre månader, säger Rullman.

Kort efter försvinnandet häktades två unga kvinnor som misstänkta för människorov.

Senare ändrades misstanken till mord. Men den anklagelsen nekar de häktade till.

Annons

Däremot har båda medgett att de hanterat 21-åringens kropp när hon redan var död. En av dem har också erkänt misshandel.

Utredningen är klar, enligt åklagaren, och ska nu gås igenom av försvaret. Åtal väntas väckas den 17 mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons