Annons

Ettåring kan ha dött av orent vatten

En ettåring har avlidit i Askøy kommun vid Norges västkust. Dödsfallet kan ha samband med det misstänkt hälsovådliga dricksvattnet, som kan ha gjort att flera invånare insjuknat, meddelar kommunen. Sambandet är dock inte bekräftat.
Norge • Publicerad 7 juni 2019
Förskolebarn i Askøy ges kokat vatten efter larm om bakterier i dricksvattnet.Foto: Marit Hommedal

Barnet avled på Hauklands universitetssjukhus i onsdags. Sjukhuset vill inte kommentera dödsfallet ytterligare förrän man fått svar på de analyser som gjorts.

Kommunen misstänker att en bassäng i vattenverket kan ha förorenats av vatten som läckt in smittskyddsläkaren i Askøy meddelar att man har funnit E.coli-bakterier i en fjällbassäng i kommunen.

Koka vattnet

Annons

Alla invånare i kommunens södra delar har uppmanats att koka dricksvattnet. Tusentals liter med vatten på flaska har sålts och hyllorna i butikerna gapar tomma.

På en grundskola i Askøy har 70 av barnen blivit sjuka. 47 personer har undersökts av läkare sedan i torsdags eftermiddag. Sjukhuset bekräftar att 18 personer är inlagda för observation. Åtta av dem är barn. Ingen av patienterna är allvarligt sjuk.

– Vi väntar på provsvar för att se om sjukdomsfallen har en gemensam orsak. Vi prioriterar att få svaren så snabbt som möjligt för att kunna bekräfta eller avskriva om det rör sig om ett utbrott av mag- och tarminfektion, säger Ansgar Berg, chef för sjukhusets barnklinik, till .

Polisen utreder

Enligt har boende i Askøy den senaste månaden klagat på grumligt och missfärgat vatten.

Polisen ska nu utreda om kommunen brutit mot lagen.

– Vi ska utreda om man enligt lag måste inleda en undersökning eller inte. Vi ska undersöka om vattnet kan vara källa till smittan som lett till sjukdom. Om det är så, blir det fråga om de som har ansvar för vattenförsörjningen har gjort vad de ska och följt rutinerna, säger Frode Karlsen, polischef med ansvar för bland annat miljöbrott, till .

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons