Annons

Dödsdömde Djalalis fru kritiserar EU i brev

Iran • Publicerad 6 september 2022
Vida Mehrannia, hustru till KI-forskaren Ahmadreza Djalali som är fängslad i Iran. Arkivbild från 2017.
Vida Mehrannia, hustru till KI-forskaren Ahmadreza Djalali som är fängslad i Iran. Arkivbild från 2017.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Familjemedlemmar till fyra europeiska medborgare som är fängslade i Iran har gemensamt skrivit ett brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell.

I brevet anklagar de EU för att inte göra tillräckligt för deras fängslade anhöriga.

Annons

Brevet är signerat hustrun till svenska KI-forskaren Ahmadreza Djalali - Vida Mehrannia - samt systern till franske Benjamin Brière, hustrun till österrikiske Kamran Ghaderi och dottern till tyska Jamshid Sharmahd.

"De alla undrar om EU-tjänstemän glömt bort dem och hur mycket längre de ska tvingas genomlida denna pärs", skriver de fyra anhöriga.

Svenska medborgaren Ahmadreza Djalali har suttit i fängelse i sex år och har dömts till döden för spionerianklagelser.

Brière har suttit fängslad i två år, medan Ghaderi varit frihetsberövad i snart sju år. Sharmahd fängslades för cirka två år sedan och riskerar att dömas till döden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons