Annons

Dödliga attacker mot pakistansk militär

Pakistans västra områden är hårt ansatta av attacker.
Separatiströrelser och en pakistansk talibanrörelse i Afghanistan har dödat flera soldater i gränstrakterna.
Pakistan/Afghanistan • Publicerad 6 februari 2022
Pakistansk militär i Khurram. Arkivbild.
Pakistansk militär i Khurram. Arkivbild.Foto: Mohammad Zubair/AP/TT

Minst fem pakistanska soldater dödades i eldgivning från Afghanistan, uppgav Pakistans militärledning på på söndagen.

Attacken utfördes en grupp som kallar sig Tehreek-e-Taliban Pakistan, men talibanrörelsen har inga officiella band med talibanerna i Afghanistan.

Annons

Skottlossningen inträffade i Kurram i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, också benämnd Nordvästra gränsprovinsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ett stort antal gärningsmän ska ha dödats i striderna.

I separata attacker tidigare i veckan dödades minst nio soldater när två militäranläggningar angreps i provinsen Baluchistan, med gräns mot Afghanistan och Iran.

Bakom attackerna ligger en separatiströrelse som kallar sig Baluchistans nationalistarmé. Den har trappat upp en väpnad kamp mot pakistansk militär. Separatistgruppen tros också ligga bakom ett bombdåd vid en marknad i storstaden Lahore i Punjab, med flera dödsoffer, i slutet av januari.

I sammandrabbningar sent i onsdags dödades minst 20 beväpnade gärningsmän i de strider som pågick i flera timmar och i påföljande räder mot gruppen, skriver nyhetsbyrån AP som citerar militära källor på söndagen.

Pakistanska säkerhetsstyrkor uppges ha drivit bort separatistgruppen och återtagit kontrollen av områdena i Naushuki och Panjgur.

Representanter för separatiströrelsen skriver på sociala medier att separatisternas offensiv pågick i 70 timmar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons