Annons

Talibanattack i Pakistan – flera döda

En sprängladdning har detonerat i en förmodad självmordsattack i staden Lahore i östra Pakistan. Minst tio människor har mist livet och över 20 har skadats. En gren inom landets talibanrörelse säger sig stå bakom dådet.
Pakistan • Publicerad 8 maj 2019
Foto: Johan Hallnäs/TT

Explosionen inträffade i ett område som vanligtvis är fullt med människor nära kvinnornas ingång till Data Darbar, en av södra Asiens största muslimska helgedomar.

– Polisen var huvudmålet i den här attacken. Vi samlar teknisk bevisning för att fastställa vad som ligger bakom explosionen, säger Ashfaq Khan, som är ansvarig för polisutredningen.

Annons

Minst tio människor dog i attacken och 24 skadades, uppger polisen, enligt Reuters. För sju av de skadade är tillståndet kritiskt, enligt räddningstjänsten i Pakistan.

Sufiskt tempel

Nyhetsbyrån AFP rapporterar också att flera av de döda är poliser.

Muhammad Kashif, en lokal polischef, bedömer att det kan röra sig om en självmordsattack riktad mot säkerhetstjänstens fordon.

– Vi försöker få mer information från platsen, säger Muhammad Kashif.

En fraktion inom den pakistanska talibanrörelsen meddelar i ett uttalande att man ligger bakom dådet. Enligt uttalandet var attacken riktad mot en tidpunkt när det fanns få civila på plats.

Data Darbar-moskén är ett sufiskt tempel. Sufismen är en gren av islam som samlar tusentals pakistanier och sufier i Pakistan har upprepade gånger utsatts för attacker.

Uppmärksamma under ramadan

2010 dödades över 40 människor i en självmordsattack vid moskén.

Extremistattacker har minskat kraftigt i Pakistan på senare tid och Lahore har varit skonat från attacker de senaste två åren.

Myndigheter varnade dock människor inför sammankomster under den muslimska högtiden ramadan, som nyligen inletts.

– Folk bör vara uppmärksamma på sin omgivning när de går för att be, säger Mian Aslam, minister i provinsen Punjab, där Lahore ligger.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons