Annons

"Dödens grupp" mellan Sverige och OS-dröm

Basketlandslagets väg till Tokyo går via Oostende.
Där avgörs "dödens grupp" – med en redan OS-klar motståndare i första matchen.
Basket • Publicerad 5 februari 2020
Frida Eldebrink vill till OS i Tokyo.
Frida Eldebrink vill till OS i Tokyo.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är det internationella basketbollförbundet Fiba som utnämner kvartetten som gör upp i OS-kvalet i Oostende som "dödens grupp". Här i den belgiska lilla kuststaden ställs Sverige inte bara mot värdnationen utan också mot ett stjärnspäckat Kanada och redan OS-klara Japan.

– Det är tre otroligt tuffa matcher, säger Frida Eldebrink.

Annons

Sverige inleder OS-kvalet på torsdagskvällen, i matcharenan Versluys Dome ett rejält stenkast från strandpromenaden. Motståndare är Japan, som oavsett resultat tar en av de tre olympiska platserna från gruppen. Sverige – som aldrig har spelat OS – måste därför ha antingen Kanade eller Belgien bakom sig i tabellen när kvalet är färdigspelat på söndag.

Det gör ett redan tufft kval ännu tuffare.

"Konstig situation"

– Det blir ju en konstig situation i vår grupp. Japan kan hamna sist och i så fall går inte trean i vår grupp vidare, som i andra grupper. Om de ville ha 16 lag i kvalet hade de kunna ge de platserna till två andra lag (än Japan och världsmästarna och likaså OS-klara USA), säger Eldebrink.

Den svenska stjärnguarden har, precis som tvillingsystern Elin, OS i blodet. Pappa Kenth tog OS-brons i spjut i Los Angeles 1984 och fyra år senare var farbror Anders med och tog ett ishockeybrons med Tre Kronor i Calgary.

– Man satt när man var liten och kollade på bilder i fotoalbum. Man lekte med invigningskläder och OS-medaljer och lekte prispallsceremonin, säger Frida Eldebrink.

– Pappa har sagt att det är ett av hans största ögonblick i karriären bara att gå in på invigningen. Så det har alltid varit en dröm och drivkraft att också få uppleva OS, man kollar på det varje gång det är och tänker att "där vill jag också vara".

"Fick adrenalinpåslag"

32-åringen har hunnit uppleva tre EM-slutspel med landslaget, men det här är någonting annat. Kanske är det karriärens sista chans att nå ett OS som ligger framför henne.

– Man kände när man kom in i hallen och sköt i morse att man fick lite adrenalinpåslag. Att det är i morgon det börjar, säger Eldebrink.

– Det är fantastiskt att vara i den här situationen och allt känns väldigt bra i truppen. Det ska bli jättehäftigt att möta Japan.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons