Annons

Döda poliser hedras med digital minnesplats

Det har saknats en ordentlig minnesplats för poliser i Sverige som dött i tjänst. Nu har områdespolisen Niklas Lindroth skapat en digital minnessida.
Brott • Publicerad 3 juli 2021
En tyst minut hålls på Stortorget i Malmö efter att en polis skjutits till döds i Göteborg.
En tyst minut hålls på Stortorget i Malmö efter att en polis skjutits till döds i Göteborg.Foto: Andreas Hillergren/TT
Niklas Lindroth, områdespolis i Lerum, har skapat en minnessida för poliser som dött i tjänsten.
Niklas Lindroth, områdespolis i Lerum, har skapat en minnessida för poliser som dött i tjänsten.Foto: Foto: Privat

Han har på eget initiativ startat "Svenska polismäns minnesportal" där alla poliser som dött i tjänst finns omskrivna. Inspirationen kom från den amerikanska minnessajten Officer Down Memorial page.

– Det saknades helt en minnessida för svenska poliser som dör i tjänst. Nu har de sent omsider skapat ett register, men det skedde väldigt sent med tanke på att det här ju är personer som i jobbet på en statlig myndighet har offrat allt, säger Niklas Lindroth som är områdespolis i Lerum.

Dagen efter

Annons

Han var själv på plats i Biskopsgården dagen efter det att polismannen skjutits ihjäl och jobbade med trygghetsskapande åtgärder för de boende. Hela Region Väst var inkallade i förstärkningsarbetet och det var många som verkligen ville jobba med fallet där deras kollega dödats.

– Många kollegor jobbade många timmar och ville inte gå hem utan fick bli hembeordrade. Det väcker tankar om det är värt det. Men känslorna beror ju lite på vad det faktiskt var. Om det var ett bakhåll mot polisen var det ju värre, säger Niklas Lindroth.

Mycket har gjorts för att polisyrket ska bli mindre farligt. Polisen använder i större utsträckning skyddsvästar än tidigare och sedan mordet i Malexander 1999, då två poliser sköts till döds med sina egna tjänstevapen, har polisen börjat arbeta på ett nytt sätt.

Det har tagits fram en bastaktik för hur polisiär konflikthantering ska gå till. Där får man lära sig bland annat hur man går in i pågående situationer med hög risk för dödligt våld. I detta ingår även akutsjukvård och två gånger per år får poliserna vidareutbildning i konflikthantering.

Stora risker

Men trots det är riskerna för poliser i yttre tjänst fortsatt stora, enligt Niklas LIndroth.

– Jag själv har levt under hot ett flertal gånger och har hamnat på sjukhus vid tre tillfällen för våld i tjänsten. Känner flera poliser som har både fysiska och psykiska skador för livet.

Det är dock mycket sällan som det slutar riktigt illa.

– Det är utomordentligt ovanligt att poliser dör i förhållande till hur många ingripanden vi gör. Jag tror att alla patrullerande poliser som jobbat mer än tio år har minst en berättelse om när det kunde gått riktigt illa, säger Niklas Lindroth.

Fakta: Döda poliser

Sedan början av 1900-talet har ett 30-tal poliser i Sverige avlidit på grund av dödligt våld under tjänstgöring. Det senaste fallet, före händelsen i Biskopsgården, inträffade i Nyköping 2007 då en 32-årig polis sköts ihjäl när en man skulle föras till psykiatrisk klinik.

Svenska Polismäns Minnesportal har också med de poliser som avlidit av en olyckshändelse under tjänsteutövning, till exempel i bilolyckor. Här finns även fall där en polis dödats som hämnd på grund av ett ingripande eller för att han eller hon är polis. Det gör att antalet poliser i minnesportalen är omkring hundra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons