Annons

Döda i överdos var välkända av samhället

De som dör av överdos har oftast inte alls gått under samhällets radar.
Det sista levnadsåret rymmer mycket ofta kontakt med vård, socialtjänst eller kriminalvård, enligt en ny studie kring 180 sådana dödsfall i Skåne.
Samhälle • Publicerad 13 januari 2020
Trots många myndighetskontakter slutade livet för de 180 personerna i studien med en överdos. Arkivbild.
Trots många myndighetskontakter slutade livet för de 180 personerna i studien med en överdos. Arkivbild.Foto: Drago Prvulovic / TT

– Tydligen lyckas man inte ge insatser som är tillräckliga, säger Lisa Andersson, doktorand i socialt arbete på Malmö universitet.

Men att de som är i riskzonen faktiskt har kontakter med verksamheter som kan erbjuda insatser är i grunden bra, anser hon, för det innebär att det finns en potential att minska risken för dödliga överdoser.

Annons

Mer än 80 procent av de narkotikarelaterade dödsfallen orsakas av opioider, främst heroin, metadon, buprenorfin och fentanyl. Det är dessa som är i fokus i den skånska studien.

Hård tillvaro

En genomgång av de 180 personernas myndighetskontakter det sista levnadsåret ger bilden av en hård tillvaro:

• En av tre fick vård till följd av en överdos.

• En av tio fick vård efter självmordsförsök.

• En av 20 fick tvångsvård på grund av missbruksproblem.

Totalt hade hälften under det sista levnadsåret varit inlagda på sjukhus och hela 69 procent hade haft kontakt med socialtjänsten för hjälp med boende eller beroendebehandling.

Men trots alla dessa former av myndighetskontakter slutade det i dessa 180 fall med döden på grund av överdos.

TT: Är det ett misslyckande?

– Det kanske är ett starkt ord och det är ju väldigt svårt att lägga hela det ansvaret på de här verksamheterna.

Kan bli bättre

I sin artikel i den vetenskapliga tidskriften Harm Reduction Journal pekar forskarna på vissa områden där Sverige kan bli bättre på att minska överdosrisken. Det är till exempel förhållandevis få som erbjuds läkemedelsbehandling mot sitt opioidberoende i Sverige jämfört med många andra länder. Av de 180 personerna i studien var det bara en fjärdedel som fått det under det sista levnadsåret.

Annons

– Det borde ha varit fler som hade haft den vårdformen så kanske en del av dödsfallen hade kunnat undvikas, säger Lisa Andersson.

Informationen till dem som använder opioider skulle också kunna bli bättre, anser hon, till exempel om riskerna med att blanda heroin och alkohol.

"Bör berätta"

– Det är något som verksamheter som träffar personer med heroinberoende bör berätta om. Informationen till gruppen användare är viktig. Det är klart att de redan i dag får det till och från, men man bör titta på hur den ska riktas och hur det ska utföras, säger hon.

Hon tycker att utvecklingen går åt rätt håll och pekar på att allt fler av dem som använder opioider nu förses med naloxon, ett läkemedel som kan häva en överdos.

– Det går åt rätt håll. Det har varit en ganska snabb förändring de senaste två åren.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons