Annons

Döda hittade – i skräpaktion på Mount Everest

Nepal • Publicerad 6 juni 2019
Säckar med ihopsamlade sopor på Mount Everest från maj i år.
Säckar med ihopsamlade sopor på Mount Everest från maj i år.Foto: Niranjan Shrestha

Elva ton sopor har avlägsnats under en skräpinsats på världens högsta berg Mount Everest. Under skräpletandet hittades fyra döda människor, . Det är inte känt när personerna omkom och kropparna har flugits till ett sjukhus i Katmandu för identifiering.

Hittills i år har minst elva människor omkommit när de försökt bestiga jordens högsta berg Mount Everest, på gränsen mellan grannländerna Nepal och Kina.

Annons

Skräpaktionen på Mount Everest har pågått i sex veckor. Bland soporna fanns matförpackningar, burkar, flaskor plast – och mänsklig avföring.

Det hela flögs ned med helikoptrar eller kördes ned från det 8 000 meter höga berget.

– Vi har samlat ihop det (soporna) men att ta hand om det är också väldigt viktigt, säger Dandu Raj Ghimie, från turistdepartementet i Nepal under ett tv-sänt tal.

Intresset för att bestiga berg har ökat på senare år och nedskräpning på Mount Everest har länge varit ett stort problem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons