Annons

Döda funna vid utbränd båt på libysk strand

Libyen • Publicerad 7 oktober 2022
Hittills i år har 14|000 migranter med Libyen som avreseland omhändertagits på Medelhavet. Arkivbild.
Hittills i år har 14|000 migranter med Libyen som avreseland omhändertagits på Medelhavet. Arkivbild.Foto: Santi Palacios/AP/TT

På en strand utanför staden Sabratha i Libyen har 15 kroppar hittats, meddelar Röda halvmånen på fredagen. Några av kropparna var brännskadade, liksom det fartygsskrov där flera av kropparna hittades.

Ingen av de döda har ännu kunnat identifieras, enligt hjälporganisationen i Libyen. Men man tror att dödsoffren hade för avsikt ta sig över Medelhavet till Europa.

Annons

Kropparna fördes till ett bårhus. Myndigheter har inte kommenterat händelsen, men medier i Libyen spekulerar att "en dispyt mellan rivaliserande människosmugglare ledde till eldgivning mot migranter", skriver nyhetsbyrån AFP.

Stränderna vid Sabratha är ofta startpunkt för de många som riskerar sina liv för en färd mot Europas kust, ofta till ön Lampedusa som ligger omkring 30 landmil bort. Organiserade människosmugglare är ökända för sin behandling av migranterna.

Hittills i år har 14 000 migranter tagits om hand på Medelhavet och återförts till Libyen enligt FN:s migrationsorgan IOM. Minst 216 personer har omkommit och ytterligare över 700 har försvunnit enligt IOM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons