Annons

Diplomat med hälsan i centrum

- Jag får alltid frågan om jag själv har rökt. Och det har jag ju inte, så då gäller det att ha argument som gör att folk fortsätter lyssna ändå.
Jag brukar till exempel säga att man inte behöver ha haft en egen infarkt för att bli hjärtläkare.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2005
Åsa Lundquist har satt upp några kort längs en vägg - som man först tycker ser ut som förstoringar på cigarettpaket. - Ibland är det bra med en chock, menar Åsa Lundquist.
Åsa Lundquist har satt upp några kort längs en vägg - som man först tycker ser ut som förstoringar på cigarettpaket. - Ibland är det bra med en chock, menar Åsa Lundquist.Foto: 
En diplomatisk läggning, men många åsikter. Åsas Lundquists personlighet passar för hennes yrke som Folkhälsoutvecklare. Foto: Hasse Broms
En diplomatisk läggning, men många åsikter. Åsas Lundquists personlighet passar för hennes yrke som Folkhälsoutvecklare. Foto: Hasse BromsFoto: 

Åsa Lundquist, Folkhälsoutvecklare och tobakssamordnare, skrattar lite där hon sitter i en blå soffa på sitt tjänsterum vid Folkhälsocentrum i Oskarshamn. Det senaste året har hon ägnat mycket tid åt Folkhälsocentrums tobaksprojekt runtom i länet, och vant sig vid att rökare och snusare kan vara känsliga för påtryckningar om att de borde sluta.

- För mig betyder folkhälsa inte att man förbjuder saker, utan att man bygger stödjande miljöer. Mitt jobb är att förstärka sånt som leder till att man dels ökar hälsan för den enskilde individen, dels förbättrar hälsoläget i hela Kalmar län. Till exempel att stötta den som vill sluta med tobak, säger hon.

Annons

Bodde i Tanzania

Åsa Lundquist har inte alltid varit en sund hurtbulle, säger hon själv. Det var först efter gymnasiet som hon blev intresserad av folkhälsa. En tid som praktikant i en simhall ledde till att Åsa utbildade sig till folkhälsopedagog, bland annat eftersom utbildningen hade en internationell inriktning.

- Jag bodde en tid som barn i Tanzania. Därför blev det naturligt att göra praktiken där, och ett specialarbete om unga kvinnor i Namibia, berättar Åsa Lundquist och slänger en blick på de stora inramade foton som pryder hennes bokhylla. Babianer, lejon och hon själv badandes i Indiska oceanen blickar tillbaka från fotoramarna.

Vi pratar en stund om att tillämpa folkhälsoarbete i u-länder. En del kan tycka att det är lyx i länder där man knappt har mat för dagen.

- Själv ser jag folkhälsoarbete som en grundläggande mänsklig fråga. De basala behoven är likadana över hela världen, det är bara olika dimensioner, menar hon.

Åsa Lundquist arbetsplats Folkhälsocentrum har ett länsövergripande ansvar för folkhälsa i Kalmar län. De tiotalet anställda arbetar bland annat med att samordna folkhälsoarbetet i kommunerna, bedriva hälsoupplysning och driva olika projekt. Hon är ofta ute och föreläser, både inom och utanför landstinget. Hon sitter med i flera nätverk och försöker få i gång olika verksamheter inom området folkhälsa. En målsättning är att minska ojämlikheten i hälsa, står det på Folkhälsocentrums hemsida. Åsa Lundquist förklarar:

- Precis som på många andra områden, finns det skillnader i samhällskikt även här. En ensamstående trebarnsmamma kanske varken har råd eller tid att motionera. Lågutbildade har sämst folkhälsa. Det vill vi ändra, säger hon.

Neddragningar

Även om Folkhälsocentrum tillhör landstinget, har man hittills sluppit neddragningar i verksamheten. Åsa Lundquist menar däremot att hon märker att andra verksamheter inom hälso- och sjukvården inte prioriterar folkhälsa lika mycket som tidigare.

- Neddragningar drabbar ju alltid förebyggande verksamhet, tyvärr, suckar hon, och fortsätter:

Annons

- Ibland finns en tendens att vi i Sverige slår oss för bröstet och tror att vi redan är väldigt bra på till exempel tobaksfrågor eller folkhälsa. Den myten får vi jobba mot rätt mycket, speciellt i spartider.

Snusexplosion

Vi pratar vidare om allt från att Åsa Lundquist tror vi kommer att få en snusexplosion i och med att rökning förbjuds i alltfler miljöer, till att kvinnor i olika världsdelar har precis samma funderingar om livet, drömmar och kärlek.

Hon lägger sina ord försiktigt, och aktar sig för att generalisera. När jag påpekar att hon är synnerligen diplomatisk för sin ålder, skrattar hon till igen:

- Mina kompisar säger alltid att jag borde bli politiker.

Livet i Oskarshamn för en inflyttad västkustbo kändes inte alltid så lätt i början. Det var svårt att få kontakt med folk.

- Men jag tänkte att har jag klarat av Afrika, klarar jag väl Oskarshamn också, säger hon.

Och även om hon vant sig vid att bo på ostkusten, antyder hon att det nog inte blir någon guldklocka för lång tjänst på Folkhälsocentrum.

- Någon gång vill jag arbeta i en annan del av världen, till exempel Afrika. Där finns mycket att göra, bland annat när det gäller aids och hiv. Och det är ju också att arbeta med folkhälsa, säger Åsa Lundquist.

eva bergquist-andersson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons