Annons

Diktatorns son blir president

Ferdinand Marcos, son till den tidigare presidenten med samma namn, har valt till Filippinernas näste president.
Under valdagen sköts tre säkerhetsvakter ihjäl i attacker mot vallokaler.
Filippinerna • Publicerad 9 maj 2022
Anhängare till Ferdinand Marocs Jr jublar.
Anhängare till Ferdinand Marocs Jr jublar.Foto: Aaron Favila/AP/TT
Polis och filippinska marinsoldater försöker kontrollera en folkmassa som väntar på att få rösta i huvudstaden Manila.
Polis och filippinska marinsoldater försöker kontrollera en folkmassa som väntar på att få rösta i huvudstaden Manila.Foto: Aaron Favila/AP/TT
Ferdinand "Bongbong" Marcos. Bild från i april.
Ferdinand "Bongbong" Marcos. Bild från i april.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Ferdinand "Bongbong" Marcos spåddes inför valet vinna en storseger – nästan 40 år efter det att fadern störtades.

Det blev närmast en jordskredsseger för Marcos Jr, som preliminärt får mer än dubbelt så många röster som främste utmanaren, Leni Robredo.

Annons

I ett första korta uttalande tackar den blivande presidenten sina anhängare som hjälpt honom "på denna långa och ibland svåra resa".

Ledningen växte

Tidigare under kvällen, när rösterna började räknas och hans ledning tidigt växte, sade han enligt Manila Times:

– När man tar på sig så här stora utmaningar gör man det inte själv. Många, många människor är inblandade och jag vill tacka dem alla.

64-årige Ferdinand Marcos är son till presidenten med samma namn, som under drygt två decennier styrde landet i en kleptokratdiktatur innan han störtades efter enorma protester 1986.

Ferdinand Marcos ställdes i måndagens val mot tio kandidater, bland dem sittande presidenten Rodrigo Dutertes dotter Sara Duterte-Carpio och vicepresident Leni Robredo.

Duterte, som gjort sig skyldig till många övertramp mot mänskliga rättigheter sedan han kom till makten, får enligt grundlagen inte ställa upp.

Vakter ihjälskjutna

Leni Robredo sågs ha en chans att utmana Marcos, men de röstande visade tydligt vem de ville se vid makten. Med 90 procent av rösterna räknade hade Marcos fått två tredjedelar av dem.

Det är inte ovanligt med våldsamheter i samband med filippinska val, och måndagens presidentval visade sig inte vara något undantag.

Tre vakter sköts ihjäl vid en vallokal på ön Mindanao, där flera väpnade grupper härjar – från kommunistiska rebeller till militanta islamister.

Det har även rapporterats om granatattacker utanför minst två vallokaler i närheten. Nio personer rapporteras ha skadats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons