Annons

Digitala nationella prov i lågstadiet stoppas

Politik • Publicerad 2 juni 2023
Det finns en risk för att barnen inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand menar skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
Det finns en risk för att barnen inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand menar skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen, med skolminister Lotta Edholm (L) i spetsen, stoppar planerna på att införa digitala nationella prov i årskurs tre, rapporterar SVT Nyheter.

– Har man ett digitalt nationellt prov i årskurs tre så riskerar vi att barn inte läser i böcker och inte lär sig att skriva för hand. Man forcerar digitaliseringen, säger hon till SVT.

Annons

– För att man ska kunna göra det digitala provet så är man ju tvungen att kunna skriva digitalt, och vi vill inte forcera utvecklingen där små barn väldigt tidigt får använda sig av skärmar istället för att skriva för hand, säger hon.

2017 fattade den dåvarande regeringen beslutet om att göra de nationella proven digitala, med motiveringen att det skulle göra det enklare för skolor att administrera de nationella proven och bidra till en mer likvärdig bedömning av elevernas kunskaper genom central rättning av proven.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons