Annons

Detta vet vi om nya omikronvarianten

Den nya undervarianten av omikron, BA.2, ökar stadigt i Sverige. Men vilken betydelse har det – och hur oroliga ska vi vara? Vi reder ut vad som just nu är känt om den ”nya kusinen” till ursprungliga omikron.
Vetenskap • Publicerad 3 februari 2022
En ny undergrupp av omikronvarianten av det nya coronaviruset sprider sig över Sverige, men vad vet vi om den? Bilden är en illustration. Arkivbild.
En ny undergrupp av omikronvarianten av det nya coronaviruset sprider sig över Sverige, men vad vet vi om den? Bilden är en illustration. Arkivbild.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Den nya undervarianten av omikron är viktig att lvervaka men ger inte skäl till oro, anser Magnus Gisslén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Den nya undervarianten av omikron är viktig att lvervaka men ger inte skäl till oro, anser Magnus Gisslén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.Foto: Johanna Ewald St Michaels/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Knappt hade den ursprungliga varianten av omikron, BA.1, blivit den dominerande orsaken till infektioner med coronaviruset världen över – förrän forskarna fick upp ögonen för nästa variant, BA.2. Den har ibland kallats en ”nära kusin” till ursprungliga omikron eftersom de är så pass lika.

1. Hur spridd är BA.2 i Sverige?

Annons

Sedan det första fallet hittades i Sverige i slutet av november har totalt 1 087 fall bekräftats med så kallad helgenomsekvensering, där virusets hela arvsmassa undersöks, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Men eftersom bara ett urval av proverna sekvenseras är det troligen betydligt fler i verkligheten.

Trenden är att BA.2 ökar stadigt. Den senast tillgängliga statistiken är från vecka 3 och då utgjorde den 38 procent av de sekvenserade fallen, enligt Folkhälsomyndighetens preliminära siffror som ännu inte är fullständiga. Det kan jämföras med 21 procent vecka 2, och 11 procent årets första vecka.

Mest spridd är den än så länge i södra och västra Sverige. I Danmark, där BA.2 gjorde sitt intåg tidigare, utgör den nu en klar majoritet av fallen.

Det sannolika är att utvecklingen här i Sverige går samma väg, tror Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet.

– Men om den tar över till 100 procent eller en mindre andel är svårt att säga.

Även Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror att det är sannolikt – men inte säkert.

– Det är inte självklart, utan det kan bero på olika omständigheter kring smittspridningen. Det kan ha varit ett eller flera superspridartillfällen i Danmark som lett till ett övertag för BA.2, och det blir viktigt att hålla koll på utvecklingen framåt.

2. Hur mycket mer smittsam är BA.2 jämfört med föregångaren?

Danska Statens Serum Institut, SSI, har uppskattat att BA.2 är omkring 1,5 gånger så smittsam som den ursprungliga omikronvarianten. Risken för att en smittad person sprider viruset till andra i samma hushåll var också något högre med BA.2 än med BA.1, enligt preliminära data från en studie där 8 500 danska hushåll analyserades.

Men då föregångaren är så enormt smittsam och spridningen går så fort så påverkar BA.2 inte mer än på marginalen, bedömer Magnus Gisslén.

Annons

– Jag tror att det spelar en förhållandevis liten roll. Såklart kan något fler hinna bli smittade om vi har ett ännu mer smittsamt virus, men eftersom ursprungsvarianten är så otroligt smittsam så är det svårt att tro att BA.2 påverkar utvecklingen i stort, åtminstone i närtid, säger Magnus Gisslén.

3. Vilket skydd ger vaccinerna mot BA.2?

Covid-19-vaccinerna har visat sig ge svagare skydd mot att bli smittad med den ursprungliga omikron-varianten jämfört med tidigare varianter av sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19. Däremot är det tydligt att samtliga vacciner som används i Sverige – särskilt efter tre doser – ger starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Och än så länge finns inget som talar för att den nya BA.2-varianten skulle ha lättare för att slinka förbi det skyddet. Det bekräftas också av preliminära data från Danmark, även om utvecklingen behöver följas under en längre tid för att kunna veta säkert.

– Det finns inget som talar för någon avgörande skillnad. Så här långt verkar skyddet likt det vi får mot ”vanlig” omikron, men det saknas mycket kunskap, säger Jan Albert.

Hur länge immuniteten från vaccinerna håller sig är ännu osäkert när det gäller samtliga virusvarianter, framhåller Magnus Gisslén. Men det viktiga är att skyddet mot allvarlig sjukdom verkar bestå under en längre tid.

– Skyddet mot att bli smittad går ganska snabbt ner, även efter tredje dosen är det kanske som mest 50 procent efter några månader, uppskattningsvis. Men det viktiga är att skyddet mot att bli allvarligt sjuk eller få långdragna besvär håller i sig. Och skyddet mot allvarlig sjukdom kommer sannolikt också gälla nya framtida virusvarianter, säger Magnus Gisslén.

4. Orsakar BA.2-varianten mer allvarlig sjukdom?

Även här är kunskaperna ännu begränsade, men preliminära siffror från Danmark visar ingen skillnad i risken att läggas in på sjukhus för personer smittade med BA.2 jämfört med BA.1. Och varken Magnus Gisslén eller Jan Albert ser något som pekar mot att BA.2 orsakar svårare sjukdom än den tidigare omikronvarianten, som ju bedöms vara ”snällare” än delta och andra tidigare varianter av viruset.

5. Kan man bli smittad med BA.2 om man redan haft den ursprungliga omikron-varianten?

Annons

Det har förekommit rapporter om personer som varit infekterade med omikron och sedan åkt på en ny sjukdomsomgång med BA.2-varianten. Men eftersom de två varianterna är relativt lika varandra är chansen stor att vårt immunförsvar känner igen och reagerar på den nya varianten.

Därför bedömer Magnus Gisslén det som ganska osannolikt att man ska åka på en andra omikron-omgång tätt efter att man tillfrisknat.

– Jag har inte sett några övertygande bevis för det, även om det nog kan förekomma i enstaka fall. Dessa två virusvarianter är ändå relativt lika varandra och därför tror jag att de flesta som haft den ursprungliga får en immunitet även mot BA.2.

6. Kan spridningen av BA.2 förlänga pandemin?

Den risken finns, bedömer Jan Albert, även om det är svårt att förutspå med säkerhet.

– Det kan vara så att den här spridningen av BA.2 skulle kunna pågå längre än om vi bara haft den vanliga varianten av omikron. Det har i första hand att göra med den höga smittsamheten – att fler åker dit, säger Jan Albert.

Även Magnus Gisslen menar att risken finns, men han tror att den är ganska liten. Kanske kan det bli tvärtom.

– Något som kan göra att BA.2 förlänger pandemin är om personer som redan haft omikron kan smittas igen med BA.2, men för mig känns det osannolikt. Om den här varianten är mer smittsam skulle den också kunna skynda på utvecklingen och på så vis förkorta pandemin, men det är bara en gissning.

7. Så hur oroliga ska vi vara för BA.2?

Magnus Gisslén betonar att det är viktigt att myndigheterna noga övervakar de nya virusvarianter som dyker upp och ser hur de påverkar hälsan eftersom mycket ännu inte är känt.

Annons

– Men att BA.2 skulle ställa till det – både när det gäller hur långdragen smittspridningen blir och risken att bli allvarligt sjuk – det tror jag inte att man behöver vara orolig för.

TT: Det låter hoppingivande?

– Ja, jag hoppas att jag har rätt.

FAKTA: Virusvarianter

Den variant av omikron som dominerat i Sverige hittills, BA.1, har cirka 60 mutationer som skiljer sig från den ursprungliga varianten av sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19. Drygt hälften av dem finns i det viktiga spik-proteinet som viruset använder för att ta sig in i kroppens celler.

Ungefär hälften av mutationerna hos BA.1 finns även hos den nya undervarianten BA.2. Men utöver dessa har BA.2 runt 30 ”egna” mutationer, vilket gör att undervarianterna kan skiljas åt genom sekvensering. Även vissa av dessa mutationer finns i virusets spikprotein.

Folkhälsomyndigheten övervakar förekomsten av tre undergrupper av omikron: BA1. BA.2 och BA.3, genom så kallad helgenomsekvensering. I Sverige är BA.1 fortfarande den dominerande undergruppen, medan BA.2 ökar och BA.3 hittills inte påvisats här.

BA.2 har spridit sig till alla världsdelar, men förekomsten har hittills varit högst i Danmark, Sverige och Indien. Senaste tiden har BA.2 även ökat i Storbritannien, Frankrike och Norge.

Källor: Jan Albert, professor vid Karolinska institutet, Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons