Annons

Kraftig nedgång på börsen efter rallyt

Stockholmsbörsen vände nedåt på onsdagen efter den kraftiga uppgången dagen före.
Det breda OMXS-indexet stängde på minus 2,2 procent.
Börs • Publicerad 5 oktober 2022
Börsen vänder ned i tisdagens handel. Arkivbild.
Börsen vänder ned i tisdagens handel. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Nedgången var bred. Ett fåtal av de mest omsatta aktierna på OMXS30-index steg, bland dem molntjänstbolaget Sinch som gick upp 3,8 procent.

Mest bland tungviktarna föll H&M, ned 5,8 procent, efter besked om omfattande strömavbrott i Bangladesh där klädjätten har stor del av sin produktion. Också SBB och Kinnevik fanns i botten på OMXS30. Fastighetsbolaget tappade 5,2 procent och investmentbolaget 4,1 procent.

Annons

Bland förlorarna fanns även nätmäklarna Avanza och Nordnet, ned 13,4 respektive 12,5 procent. De båda aktierna pressades av dystra månadssiffror som visade att bolagens kunder tog ut mer pengar än de satte in på sina konton under september.

Flygbolaget SAS gick mot strömmen med ett kurslyft på 2,1 procent efter beskedet om en uppgörelse om nya avtalsvillkor med tio leasingbolag.

De ledande europeiska börserna gick samma väg som Stockholmsbörsen. CAC40-index i Paris tappade 0,9 procent, FTSE100-index i London gick ned 0,5 procent och DAX-index i Frankfurt backade 1,2 procent.

Den negativa rekylen nedåt kom efter en vecka präglad av kraftiga börslyft i hela världen, inte minst i USA där veckan på S&P 500-index inleddes med den största uppgången på två dagar på två och ett halvt år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons