Annons

Det knarkas mer i Helsingfors

Finland • Publicerad 9 juni 2023
Ett växande narkotikabruk lämnar spår i avloppsvattnet i Helsingfors. Arkivbild.
Ett växande narkotikabruk lämnar spår i avloppsvattnet i Helsingfors. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Användningen av narkotika i Finlands huvudstad Helsingfors har ökat, visar myndigheternas analyser av avloppsvatten enligt Yle.

Det är främst kokainbruket som lämnar allt större spår. Det syns framför allt under helgerna, enligt finländska Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Annons

År 2020 användes rekordmycket amfetamin i Finland, vilket föranledde mer omfattande åtgärder från polismyndighetens sida. Sedan dess har amfetaminbruket minskat något, liksom antal gripanden som skett efter narkotikabrottsmisstankar, enligt THL.

"Den kraftiga ökningen i bruk av kokain har, å andra sidan, ännu inte avspeglats på liknande vis i annan statistik", säger myndighetens enhetschef Teemu Gunnar i ett pressmeddelande.

"Det tyder på att drogerna i fråga åtminstone delvis används av olika samhällsgrupper."

Amfetamin är fortsatt vanligaste drog på landsbygden, medan kokain är vanligare i Helsingfors och några fler större städer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons