Annons

Det här vill Biden åstadkomma i Vita huset

Löften ska omvandlas till handling när Joe Biden tar över Vita huset. Ekonomi, klimat och sjukvård är viktiga prioriteringar – frågan är om han kommer att lyckas få igenom sin politik.
USA • Publicerad 7 november 2020
Joe Biden.
Joe Biden.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

När han tillkännagav sin kandidatur i årets presidentvalskampanj meddelade demokraten Joe Biden att han stod upp för två saker. Dels de arbetare som har "byggt detta land", dels värderingar som ska ena ett USA som är mer polariserat än någonsin.

– Han kommer att försöka återställa samhällsklimatet, så att det blir vänligare och mer inkluderande. Men de ideologiska motsättningarna är stora, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Annons

Polariseringen är inte bara stor bland befolkningen, där trumpismen i allra högsta grad är levande. Kongressen kommer troligtvis att fortsätta att vara splittrad, med ett demokratiskt styrt representanthus och en republikanskt kontrollerad senat.

Utan stöd i hela kongressen är det svårt för presidenten att få igenom sin politik.

– Det finns mycket Biden kan stoppa direkt, som att riva upp Trumps presidentordrar. Men han kommer sannolikt att ha senaten mot sig i många frågor. Dessutom finns det väldigt många konservativa domare på alla nivåer i rättsväsendet. Det kan innebära ytterligare problem för Biden, eftersom många politiska frågor hamnar i domstolarna när kongressen inte kan komma överens, säger Henriksson.

Men de eventuella svårigheter som väntar Biden i Washington DC har inte hindrat honom från att lansera ett ambitiöst valprogram. Här är några av hans prioriteringar:

Hälso- och sjukvård

USA är hårt drabbat av covid-19 och Biden har lovat en mer sammanhållen nationell strategi för att tackla pandemin. Demokraten vill att alla ska kunna testa sig gratis och att 100 000 personer ska anställas för ett nationellt smittspårningsprogram.

Biden vill också försvara och förbättra sjukförsäkringslagen som kallas Obamacare, bekostat genom höjda skatter för höginkomsttagare.

– Demokraternas målsättning är att så många som möjligt ska ha tillgång till sjukvård, helst alla, säger Henriksson.

Ekonomi

USA:s krisande ekonomi är en av de viktigaste frågorna för amerikanerna. För att ta itu med pandemins omedelbara effekter har Biden lovat att spendera "vad som krävs" för ett utvidga lån till småföretag och se till att familjer får direkt ekonomiskt stöd.

Annons

Med Biden blir det stopp för skattesänkningar för företag och rika. Han vill höja bolagsskatten och inkomstskatten för de som tjänar över 3,4 miljoner kronor om året.

Han vill också höja den federala minimilönen till 15 dollar (130 kronor). Han har också lovat att staten ska köpa USA-tillverkade produkter för enorma belopp.

Rasdiskriminering

Den svarte mannen Georges Floyds död under ett brutalt polisingrepp tidigare i år blev startskottet för landsomfattande protester mot rasism. I ljuset av protesterna sade Biden att rasism existerar i USA och att det bör hanteras genom breda ekonomiska och sociala program till stöd för minoriteter.

Biden säger sig vilja ta itu med skillnader som grundar sig på kön, ras eller inkomst i rättssystemet. Han har också öppnat för skadestånd till svarta för historiska oförrätter, vill slopa avgifter på offentliga lärosäten och göra det lättare att ta strid om lönediskriminering.

Klimat

Klimatförändringarna är ett existentiellt hot, anser Biden som vill att USA ska ansluta sig till Parisavtalet igen och siktar på att USA ska nå netto-nollutsläpp i år.

Biden har kallat Donald Trump "klimatmordbrännare" och demokratens energi- och klimatplan anses vara en av de mest offensiva som en presidentkandidat har lagt fram. Han vill investera federala pengar i grön forskning på teknikområdet och förhoppningen är att amerikansk miljövänlig teknologi ska exporteras världen över.

Dessutom vill han se mångmiljardsatsningar på förnybar energi och grön omställning, vilket han tror ska leda till många nya jobb.

Internationella relationer

Annons

Biden vill driva en mindre konfrontativ utrikespolitik än sin föregångare och återupprätta USA:s ställning på världsscenen. Han vill reparera relationerna med allierade, däribland Nato, och samarbeta kring påtryckningar mot Kina.

Biden vill också ta hem merparten av USA:s soldater från Mellanöstern, återuppta diplomatiska samtal med Iran om kärnenergiavtalet och inte ge stöd till Saudiarabiens krig i Jemen.

– Han kommer förmodligen att sträcka ut en hand till alla allierade, träda in i Världshälsoorganisationen WHO igen och visa sig hård mot Kina och Ryssland, säger Henriksson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons